Ураган "Ирма" прети Карибима

Неколико америчких територија и карипских острвских држава и прекоморских територија данас је увело ванредно стање због предстојећег доласка урагана "Ирма" који се недавно формирао изнад Атлантског океана и данас ојачао до олује пете категорије, најјаче на Атлантику у последњих више од десет година.

Локални метеоролози навели су да ураган може да погоди североисточни део Кариба као ветар пете и најјаче категорије према Сафир-Симпсоновој скали одређивања јачине ветра.

Амерички центар за урагане саопштио је да ураган "Ирма" може да буде потенцијално катастрофалан.

Пропратни ветрови урагана дувају до 285 километара на час и крећу се ка острвској државици Антигва и Барбуда у источном делу Кариба.

Центар олује би сутра по подне по локалном времену могао да прође око 50 километара од Порторика, а његове последице би касније ове седмице могле да се осете и на Флориди, иако стручњаци сматрају да је још прерано прогнозирати путању урагана.

Власти америчких држава које су увеле ванредно стање саопштиле су да би ураган могао да донесе и обилне кише које касније могу да узрокују клизишта. Ураган таква јачине може да изазове таласе висине до седам метара.

Званичници су саопштили да би ураган "Ирма" могао да буде најјача олуја у том делу света од урагана "Рите", 2005. године.

Ванредно упозорење због урагана издато је за Антигву и Барбуду, острво Ангвила које је део Британских Девичанских Острва, британску прекоморску територију Монтсерат, државу Сент Китс и Невис, острво Свети Мартин, холандска острва Саба и Свети Еустахије, за Свети Бартоломеј, Порторико и Америчка и Британска Девичанска Острва.

Мере интензивног праћења путање урагана предузете су и на острвима Теркс и Кајкос, Гвадалупеу и деловима Бахама, на Хаитију и у Доминиканској Републици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво