Почео самит БРИКС-а у Кини

Самит земаља групе БРИКС почео је у кинеском граду Сјамен, где их је домаћин, председник Кине Си Ђинпинг позвао да преузму већу улогу у светском управљању.

Лидери главних економија у развоју, Бразила Мишел Темер, Русије Владимир Путин, Индије Нарендра Моди, Кине Си и Јужне Африке Џејкоб Зума окупили су се на дводневном, деветом самиту БРИКС-а.

"Морамо да учинимо међународни поредак праведнијим и правичнијим. Наше све ближе везе с остатком света захтевају да наших пет земаља играју активнију улогу у светском управљању. Без нас, многи изазови не би могли да буду ефикасно решени", поручио је Си на отварању самита.

Си је рекао да лидери пет земаља треба да "говоре једним гласом" да заједно представе своја решења глобалних проблема и чувају своје заједничке интересе.

Кинески лидер је своје колеге позвао и да се супротставе растућем протекционизму широм света.

Свих пет земаља БРИКС-а подржавају слободну трговину и противе се протекционизму, мада је Кина дуго оптуживана за неправедне баријере за стране компаније.

Си је, ипак, постао председник који се залаже за глобализацију у тренутку када расте протекционизам у западним земљама, укључујући САД.

Си је на почетку самита рекао да још није остварен пун потенцијал сарадње медју земљама БРИКС-а.

Од 197 милијарди долара инвестиција које су 2016. остариле земље БРИКС-а, само 5,7 одсто је било у оквиру тих пет земаља, рекао је Си и позвао на већу сарадњу у областима финансија, одрживог развоја, иновација и индустрије.

Ово је девети самит БРИКС-а, групе која се окупила пре око 10 година у циљу успостављања алтернативног светског поретка којим не доминирају земље запада.

Кина је такодје позвала лидере Египта, Гвинеје, Мексика, Таџикистана и Тајланда да у уторак присуствују разговору с председницима и премијерима земаља БРИКС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво