УН: Око 87.000 избеглица стигло из Мјанмара у Бангладеш

Oд 25. августа, када су почели сукоби у Мјанмару, у Бангладеш је стигло укупно 87.000 избеглица – углавном припадника муслиманског народа Рохинџа из Мјанмара, саопштиле су Уједињене нације.

Кампови за прихват Рохинџа муслимана из Мјанмара у Бангладешу препуни су, прено је АФП.

Током претходне недеље више од 2.600 кућа спаљено је на северозападу Мјанмара, у области где живе Рохинџа муслимани, саопштили су представници УНХЦР-а у тој земљи.

Званичници Мјанмара су за паљење кућа окривили исламистичку групу Војска спаса Аракан Рохинџа, а та група је преузела одговорност за координисане нападе на безбедносне станице, што је узроковало прошлонедељне сукобе, пренео је Ројтерс.

Међутим, Рохинџа муслимани који су пребегли у Бангладеш казали су да кампања паљења кућа и убијање од стране војске Мјанмара има за циљ да их протера из те области.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је раније на могућу хуманитарну катастрофу на западу Мјанмара и инсистирао да се безбедносне снаге те земље обуздају, након што је око 400 особа, углавном Рохинџа муслимана, погинуло у сукобима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије