Јужна Кореја испалила балистичку ракету, симулирала напад

Војска Јужне Кореје извела је вежбу у којој је симулирала напад на севернокорејско нуклеарно постројење, гађајући "одређене циљеве у Источном мору", наводи агенција "Јонхап" позивајући се на Здружени генералштаб јужнокорејских оружаних снага.

Ракета је испаљена у ноћи између недеље и понедељка као одговор на севернокорејску провокативну детонацију направе за коју Пјонгјанг тврди да је минијатурна верзија хидрогенске бомбе, наводи Јонхап.

"Ова вежба је изведена као одговор на шесту нуклеарну пробу Северне Кореје... и обухватила је балистичку ракету 'хјунму' и борбене авионе Ф-15", наводи јужнокорејска агенција.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је домет симулираних циљева био као до севернокорејског нуклеарног постројења Пунгје Ри у североисточној провинцији те земље, наводи АФП.

Јужнокорејска војска је саопштила да су њене ваздушне снаге и копнена војска извеле ракетну вежбу као одговор на севернокорејску шесту нуклеарну пробу, додавши да је у вежби циљана област у којој је та проба изведена у недељу, преноси Ројтерс.

У јужнокорејској војној вежби коришћене су ракете дугог домета ваздух-земља и балистичке ракете, стоји у саопштењу Здруженог генералштаба.

Вежбу су извеле само јужнокорејске војске снаге, али се припремају нове вежбе које ће бити изведене заједно са снагама САД у Јужној Кореји, напомиње се у саопштењу.

САД су у недељу увече упозориле да би могле да пруже "војни одговор великих размера" на претње Северне Кореје.

"Било каква претња по САД или америчке територије, укључујући Гуам или наше савезнике наићи ће на војни одговор масовних размера који ће бити истовремено ефикасан и жесток", навео је шеф Пентагона Џејмс Матис. 

Амерички председник Доналд Трамп је у недељу рекао да Јужна Кореја закључује, као што је и он рекао, да од приче о смиривању са Северном Корејом нема ништа, јер Пјонгјанг "разуме само једно". 

На "питање свих питања" – да ли ће Америка напасти Северну Кореју – Трамп је дао кратак и нејасан одговор: "Видећемо". 

Трамп је, такође, потврдио да ће Вашингтон бранити себе и своје савезнике "користећи пун низ дипломатских, конвенционалних и нуклеарних капацитета које има на располагању", закључује се у саопштењу.

"Не можемо да се ослонимо на нуклеарни кишобран САД" 

Јужнокорејски медији позвали су Сеул да размотри развој сопственог нуклеарног оружја у време све већих сумњи у вишедеценијски савез са Вашингтоном, након што је Северна Кореја извела шесту нуклеарну пробу.

Пјонгјанг је јуче узнемирио свет најснажнијом нуклеарном пробом до сада када је, како тврди, успешно тестирао хидрогенску бомбу која се може поставити на ракету дугог домета.

Томе је, оцењују аналитичари, постигнут велики напредак у нуклеарном програму те земље

С друге стране, Јужној Кореји, у којој се налази 28.500 америчких војника како би је бранили од северног суседа, забрањено је да развија сопствено нуклеарно оружје.

Забрана је предвиђена атомским енергентским договором из 1974. који је Сеул потписао са Вашингтоном, који заузврат нуди "нуклеарни кишобран" од могућих напада, подсећа АФП.

Међутим, све веће нуклеарне и ракетне претње ратоборног северног суседа, навеле су поједине медије у Јужној Кореји да позову на развој нуклеарног оружја те земље.

"Како се нуклеарно оружје појављује изнад наших глава, не можемо увек да се ослонимо на нуклеарни кишобран САД и продужено одвраћање", навео је лист Донг Илбо у данашњем издању.

САД су разместиле делове свог атомског оружја у Јужној Кореји након Корејског рата, који је трајао од 1950. до 1953. године, али су га повукле 1991. године када су Северна и Јужна Кореја објавиле да ће учинити да полуострво буде слободно од нуклеарног оружја.

Пакт више није обавезујући, наводи Донг Илбо у уредничком коментару.

"Нема разлога за нас да се придржавамо декларације када се претворила у 'денуклеаризацију Јужне Кореје', а не денуклеаризацију Корејског полуострва", додаје тај лист.

Како наводи, влада у Сеулу не би требало да оклева у поновном увођењу америчког тактичког нуклеарног оружја као и у развоју сопствених атомских направа, преноси АФП.

Такав потез би, напомиње француска агенција, без сумње узнемирио Пјонгјанг, који стално тврди да је у ризику од напада САД.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара