Северна Кореја испалила ракету према Јапану

Пјонгјанг је испалио још једну ракету која је, према наводима владе у Токију, прошла изнад севера Јапана. "Ројтерс" јавља да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.

Јапанска влада активирала је свој упозоравајући систем Ј-Алерт након што је Северна Кореја рано у уторак по локалном времену испалила неидентификован пројектил.

Севернокорејска ракета прошла је преко јапанске територије око 6.06 по локалном времену, преноси Ројтерс.

Британска агенција је, позивајући се на телевизију НХК, јавила да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.

Јапанска војска није покушала да обори ракету, али је упозорила људе да предузму мере предострожности.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ.

"Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи", рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете, пренео је Ројтерс.

Абе је телефоном разговарао и са америчким председником Доналдом Трампом са којим се сагласио да је потребно повећати притисак на Пјонгјанг. Агенција АП преноси да је телефонски разговор Абеа и Трампа трајао 40 минута.

Трамп је истакао да су САД "100 одсто уз Јапан", рекао је Абе новинарима.

Абе је навео да су позиције Јапана и САД по овом питању идентичне. Они су се сложили да је неопходно да се одржи ванредан састанак Савета безбедности УН.

Русија је саопштила да је изузетно забринута због ситуације у Северној Кореји, упозоривши на "тенденцију ка ескалацији".

"Видимо тенденцију која води ка ескалацији...и изузетно смо забринути због општег развоја ситуације", изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи