Венецуела, милион људи на војној вежби као одговор Трампу

У Венецуели ће данас и сутра бити распоређена војна возила и трупе, а између осталог увежбаваће се гађање и надлетања авионом, при чему ће око 200.000 војника и 700.000 припадника паравојних снага, резервиста и цивила учествовати у вежбама названим "Боливарски суверенитет 2017".

Више од 900.000 људи биће мобилисано данас и сутра у Венецуели за војне вежбе које је наложио председник Николас Мадуро као одговор председнику САД Доналду Трампу, који је пре две недеље наговестио могућност војне интервенције у циљу решавања кризе у Венецуели.

"Никада раније ФАНБ (венецуеланска војска) није била овако јединствена као сада. Ове вежбе ће нам омогућити да пређемо у нову фазу борбене готовости и спремности за одлучујућу борбу", изјавио је начелник стратешке оперативне команде Ремихио Себаљос, окружен војницима, преноси француски медији.

Војска је, иначе, главна подршка венецуеланској социјалистичкој влади, која јој је придала велики политички и економски значај, наводи француски Фигаро.

Мадуро, који је критиковао Трампове коментаре о "војној опцији" за Венецуелу, раније овог месеца наредио је својим војним снагама да 26. и 27. августа изведу националну вежбу као реакцију на евентуалну америчку војну акцију.

Бела кућа је, међутим, синоћ искључила могућност војне акције у Венецуели "у блиској будућности", али је и објавила нове оштре финансијске санкције против Каракаса, саопштивши да је Трамп потписао извршну уредбу којом забрањује трговину новим обвезницама и акцијама венецуеланске владе и њене државне нафтне компаније ПДВСА, пренео је Ројтерс.

Нове санкције имају за сврху, наводи се у саопштењу, да се изврши притисак на владу председника Венецуеле Николаса Мадура да обустави своју "тиранију".

Међутим, Бела кућа напомиње да ова уредба дозвољава да америчко Министарство финансија издаје лиценце за друге трговинске и хуманитарне трансакције, укључујући финансирање трговине, извоза и увоза нафте и трансакција искључиво са огранком ПДВСА у САД, под називом "Китго" (Citgo).

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли рекла је данас да америчке санкције против Венецуеле представљају снажну поруку председнику Николасу Мадуру да Сједињене Америчке Државе неће толерисати "диктатуру" у тој земљи.

Нове санкције САД против Венецуеле су "најгора агресија" против народа те земље, рекао је у петак увече венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаса, оптуживши Вашингтон за покушај разбуктавања хуманитарне кризе у земљи која је богата нафтом, али грца у беспарици.

"Ми то не разумемо", рекао је Ареаса након разговора с генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом, поручивши да ће се влада председника Николаса Мадура бранити, пренео је АФП.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи