Терористи из Барселоне: Планирали смо још већи напад

Један од четворице ухапшених и осумњичених за терористички напад у Барселони признао је да је планиран "много већи напад", преноси агенција "Франс прес", позивајући се на изворе из правосудних органа. Терете се за припадање терористичкој организацији, убиство повезано са тероризмом и поседовање експлозива.

Високи суд у Мадриду наложио је да двојица од четворице осумњичених за напад у Барселони буду задржани у затвору без права на кауцију.

Мохамед Хули Шемлал и Дрис Укабир остаће у затвору под оптужбом за чланство у терористичкој организацији и убиство, саопштио је суд, преноси Ројтерс.

Трећи осумњичени Салх Ел Кариб, који је водио интернет кафе у Риполију где је већина осумњичених живела, остаће у притвору док буде трајала истрага.

Четврти осумњичени Мохамед Ала биће ослобођен под одређеним условима.

Четворица ухапшених мушкараца, за које се сумња да су део терористичке ћелије, појавили су се пред судом у Мадриду због сумње да су умешани у планирање или извођење два напада у Каталонији, у којима је 15 људи изгубило живот, а више од 100 повређено.

Тројица су ухапшена 17. и 18. августа у граду Риполу на северу Каталоније, а четврти у Алканару, где је у експлозији у једној кући, у којој су, како се касније испоставило, екстремисти планирали нападе и правили бомбе, погинуо марокански имам, Абделбаки Ес Сати, за кога се верује да је радикализовао младе који су починили терористичке нападе у Шпанији.

Шпанска полиција је у понедељак потврдила да је убијен главни осумњичени за напад изведен комбијем у четвртак у Барселони, а реч је о 22-годишњем Мароканцу Јунесу Абујакубу.

Остали осумњичени, за које се веровало да су део дванаесточлане ћелије, ухапшени су, убијени од стране полиције или су страдали у експлозији која се догодила дан пре напада комбијем.

У нападу у историјском центру Барселоне у четвртак увече погинуло је 13 особа, а повређено 120 људи када је комби улетео међу пешаке у прометној улици Ла Рамбла.

Неколико сати после напада у Барселони једна особа је убијена, а шест је рањено у нападу аутомобилом на шеталишту у одмаралишту Камбрилсу, око 120 километара јужно од Барселоне.

Исламска држава је преузела одговорност за напад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво