"Трећина радикализованих има психолошке поремећаје"

Жерар Коломб, француски министар унутрашњих послова је навео да готово трећина полицијски регистрованих људи који су склони радикализацији и поседују полицијски досије због ранијих кривичних дела имају и психичке поремећаје.

Жерар Коломб је у изјави за БФМТВ рекао да према полицијском досијеу о људима пријављеним због "радикализације", скоро трећина њих има неки психолошки поремећај. У том досијеу, који је 2015. године отворен на захтев власти, има 17.400 регистрованих особа.

Коломб је дао изјаву након серије напада у Француској у којима су нападачи имали такву врсту поремећаја.

Француски министар је после инцидента 14. августа, када је возач аутомобила улетео у масу људи испред једне пицерије у предграђу Париза и када је погинула једна девојчица а повређено 12 људи, рекао да разматра упућивање захтева психијатријским установама да "идентификују профиле људи који би могли да изведу такве нападе".

"Јасно је да постоји лекарска тајна и поверљивост медицинских картона и то је нешто свето. Међутим, неопходно је пронаћи начин да они који болују од тешких психијатрјских поремећаја не буду у могућности да почине нападе" рекао је Коломб.

Коломб је алудирао и на инцидент јуче у Марсеју где је возач комбија намерно улетео на људе на два аутобуска стајалишта, убио једну особу и повредио неколико њих.

"Возач, који је убрзо ухапшен, био је на лечењу у једној психатријској болници. Имао је полицијски досије и потом је убио једну особу", рекао је министар и додао да то није тероризам већ "имитација тероризма која је могућа код одређених људи с неким поремећајем".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи