Иран: За пет дана можемо да повећамо обогаћеност уранијума

Шеф Иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи је навео да ће Ирану требати само пет дана да повећа обогаћеност уранијума на 20 одсто.

То је ниво на којем уранијум може да се користи за производњу нуклеарног оружја.

"Ако се одлучимо, за највише пет дана можемо да наставимо да производимо уранијум чистоће до 20 одсто у нуклеарном постројењу Фордо", изјавио је Али Акбар Салехи у интервјуу за иранску државну телевизију ИРИБ, а преноси агенција Франс прес.

Међутим, додао је да Техеран не жели да се то догоди.

"Дефинитивно, нисмо заинтересовани за такав развој ситуације. Нисмо лако постигли нуклеарни споразум да бисмо га лако напустили. Посвећени смо и лојални споразуму", рекао је Салехи.

Иран се, како наводи агенција АП, одрекао већине својих залиха 20 процентног обогаћеног уранијума после потписивања историјског нуклеарног споразума са светским силама 2015. године.

Тим споразмом, ниво обогаћености уранијума произведеног у Ирану је ограничен на пет одсто, а Техерану су, у замену за ограничавање нуклеарног програма, укинуте санкције.

Најновији коментари иранских званичника долазе након бројних претњи америчког председника Доналда Трампа да ће поново преговарати са Ираном или да ће изаћи из нуклеарног споразума.

Ирански председник Хасан Рохани је после тога запретио да би Иран могао да веома брзо напусти нуклеарни споразум са великим силама, ако САД наставе своју политику "санкција и принуде".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи