Барселона: Убијен главни осумњичени за напад, имам погинуо у експлозији

Мароканац Јунес Абујакуб, осумњичен да је возио комби који је улетео међу људе на шеталишту у Барселони, убијен у полицијској акцији недалеко од Барселоне. Мушкарац претходно узвикнуо "Алах је велики". Погинуо имам за кога се верује да је радикализовао младе који су починили нападе.

Шпанска полиција је потврдила да је убијен главни осумњичени за напад изведен комбијем у четвртак у Барселони, а реч је о 22-годишњем Јунесу Абујакубу, за којим је до данас трајала потрага.

Претходно је каталонска полиција саопштила да је мушкарац који је носио нешто што је изгледало као експлозивни појас убијен данас у Субиратсу, око 60 километара од Барселоне, али га није идентификовала, пренео је Ројтерс.

Како би пришла убијеном мушкарцу, јединица за деминирање је користила робота који је са њега уклонио сумњиви појас.

Медији преносе да је, током пуцњаве, мушкарац узвикнуо "Алах је велики" ("Алаху-екбер").

Пре званичне потврде полиције, шпанска државна телевизија је, позивајући се на изворе блиске истрази, јавила да је убијен Абујакуб, осумњичен да је комбијем покосио туристе и локалне становнике у прометној улици Ла Рамбла у Барселони, усмртивши 13 особа.

Он је пешице побегао са лица места и успут насмрт избо једног пролазника, чији је аутомобил отео како би побегао из града.

Претходно су локални медији јавили да је у Шпанији дошло до новог инцидента – у граду који се налази недалеко од Барселоне и да је полицијска операција у току.

Лист Вангардија је раније пренео да је главни осумњичени, Мароканац Јунес Абујакуб, ухапшен у граду Сант Садурни де Ноја, западно од Барселоне, али се испоставило да ти наводи нису тачни.

Министар унутрашњих послова Хоаким Форн раније је на питање да ли је Абујакуб био возач комбија одговорио да све указује на то.

Како је додао, полиција је протекле ноћи спровела више рација у каталонском граду Рипол, где живи већина осумњичених.

У нападу који се догодио у четвртак на шеталишту Ла Рамбла у Барселони и летовалишту Камбрилс убијено је 14, а повређено је више од 120 особа.

Каталонска полиција саопштила је да је свих 12 осумњичених, који су идентификовани после двоструког терористичког напада, убијено или ухапшено.

"Данас су свих 12 осумњичених у рукама правосудног система, или су нажалост, као резултат сопствених акција, убијени", рекао је новинарима начелник каталонске полиције Хосеп Луис Трапери, преноси Ројтерс.

Нагласио је да безбедносна операција шпанске полиције није окончана, већ да се наставља и то не само у земљи, већ и на међународном новоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи