Чешка, одобрено уклањање фарме свиња са места некадашњег логора

Држава ће откупити и уклонити велику фарму свиња с места на којем се у Другом светском рату налазио казнени и концентрациони логор за Роме, одобрила је чешка влада.

Досадашње владе у Чешкој нису биле вољне да нађу новац за откуп фарме, иако је та земља више од две деценије на удару жестоких критика из Европске уније.

Чешки министар за људска права Јан Хвојка рекао је да "подржава да држава откупи фарму свиња" и да је то израз поштовања према жртвама и њиховим породицама које су у логору умрле.

Фарма свиња АГПИ у месту Лети у јулу је после дугих преговора с владом одобрила продају, иако је пре овог коначног покушаја државе да реши то питање фарма давала предност томе да буде премештена на неко друго, мање контроверзно место у Чешкој.

Ни влада ни АГПИ нису саопштиле колико ће држава платити за фарму, а према прорачунима чешког дневника Лидове новини, та сума неће прећи 19 милиона евра.

Чешки премијер Бохуслав Соботка обавезао се да до јесени, до краја мандате владе, откупи фарму и уреди достојанствен меморијални комплекс на месту логора за Роме, који је био и успутна станица за гасне коморе Аушвица.

Председник Чешке Милош Земан се у јуну успротивио измештању фарме с образложењем да је она рентабилна и да доноси профит.

"Ја сам за то, а то се већ десило, да на месту огромног ромског радног или можда концентрационог логора буде достојанствен споменик. А тај тамо стоји али ја сам против тога да се ликвидира тај свињац. То је просперитетно предузеће. А шта би било уместо њега? Празна површина", рекао је крајем јуна Земан када се појавила могућност да влада успешно оконча преговоре са АГПИ.

Логор Лети тамна је мрља на историји Чешке пошто су га подигле власти фашистичког протектората Чешке и Моравске 1940. године, али су њиме управљали, за разлику од осталих логора, директно Чеси, а не немачки нацисти.

"Лети су међународни симбол непоштовања жртава Холокауста и срамота Чешке. Власници фарме морају да изађу у сусрет, зато што је достојанство жртава Холокауста више од њихове добити", рекао је у јуну на великом међународном протесту у логору председник европског антирасистичког покрета ЕГАМ, Бенџамин Аптан.

Подсетио је да су Роми који су ту мучени и злостављани били чешки држављани, као и логорски чувари и џелати који су искључиво били Чеси.

Од болести и нељудских услова у логору је од 1.308 чешких Рома, колико је прошло кроз Лети, страдало 327, међу њима и деца, док је 500 депортовано у гасне коморе Аушвица.

"Мислим да на таквом месту мора да буде место за одавање поште, ништа друго, а не фарма свиња, па то је страшно. Када сам био унутра да погледам фарму, стицајем околности стигао је камион са новим свињама за ликвидацију. Та паралела је језива", рекао је на јунском протесту чешки министар правде Роберт Пеликан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво