Анатолиј Антонов нови руски амбасадор у САД

Руски председник Владимир Путин именовао је досадашњег заменика министра спољних послова, Анатолија Антонова, за новог амбасадора у САД, уместо Сергеја Кисљака, који је до сада био на тој дужности, саопштио је Кремљ.

Кисљак је више од девет година био на дужности руског изасланика у Вашингтону, наводи Ројтерс.

Антонов је од децембра 2016. године обављао дужност заменика министра спољних послова Русије, а раније је био заменик министра одбране.

Рођен је 1955. године, дипломирао је на московском Државном институту за међународне односе 1978. године. Од 2004. до 2011. био је на челу одсека за безбедност и разоружање руског министарства спољних послова, док је од 2011. до 2016. био на дужности заменика министра одбране.

АФП подсећа да су односи између Русије и Сједињених Америчких Држава пали до нивоа из периода после Хладног рата, а услед оптужби за мешање Русије у председничке изборе у САД, на чијем се удару нашао и Кисљак, због састанака са високим члановима тима америчког председника Доналда Трампа током председничке кампање.

АП наводи да је Кисљак, чији је мандат истекао у јулу, имао "истакнуту улогу у полемици у вези са могућом умешаношћу Русије у председничке изборе у САД 2016. године", док Антонова описује као "тврдокорног" у погледу САД.

Трампов први саветник за националну безбедност Мајкл Флин поднео је оставку након што је лагао у вези са контактима које је имао са Кисљаком, а јавни тужилац Џеф Сешонс повукао се из истраге о могућем мешању Русије у изборе након навода да није пријавио да се састајао са Кисљаком, додаје америчка агенција.

На вест о именовању Антонова на дужност руског амбасадора у Вашингтону реаговао је и британски Телеграф, који одлуку о његовом постављању оцењује као "провокативан потез" јер је, како тврди, Антонов под санкцијама европских савезника САД због умешаности у "подржавање распоређивања руских трупа у Украјини" док је био заменик министра одбране.

Лондонски лист закључује да ће, "за разлику од одлазећег амбасадора Сергеја Кисљака, генијалног и милозвучног нуклеарног научника који је више волео интимне вечере од јавних појављивања, борбени Антонов, како се очекује, заоштрити руску дипломатију у престоници САД".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво