Зехофер повукао захтев за ограничавање броја избегилца

Премијер Баварске Хорст Зехофер, један од кључних политичких савезника немачке канцеларке Ангеле Меркел, одустао је од захтева за ограничавање броја избеглица које Немачка може да прими, чиме је, уочи општих избора заказаних за 24. септембар, уклонио велику препреку коалиционим преговорима, јављају агенције.

Зехофер, челник конзервативне Хришћанско-социјалне уније Баварске, по овом питању се отворено сукобио са Меркеловом 2015. године, у време када је талас миграната и избеглица достигао врхунац.

Од тада, више од милион људи стекло је азил у привредно најјачој земљи ЕУ, захваљујући чему је Меркелова добила бројне похвале у иностранству, али је дошло и до јаког излива ксенофобије у земљи.

Услед затварања граница на Балкану и споразума између Турске и ЕУ, прилив миграната и избеглица је значајно смањен, а популарност Меркелове је поново висока, чинећи је фаворитом за победу на изборима, наводи АФП.

У изјави за јавни медијски сервис АРД, Зехофер је изјавио да се "ситуација променила" и да је позиција Берлина сада другачија, имајући у виду пооштрене одредбе закона о азилу и јаче мере заштите граница Европске уније.

Странка коју предводи Зехофер је традиционални коалициони партнер демохришћана Ангеле Меркел.

Као предуслов за даљу сарадњу са демохришћанима, Зехофер је дуго захтевао да Немачка број примљених азиланата ограничи на 200.000 годишње, што је канцеларка упорно одбијала.

"Сада имамо значајно мању имиграцију него у време када сам давао те изјаве", рекао је Зехофер за АРД.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво