РТС на лицу места – потрага за саучесницима терориста у Шпанији

Хапшења и претреси у Шпанији. Откривено је да иза напада у Ла Рамбли стоји већа терористичка ћелија којој је првобитни план био да разнесе симбол Барселоне – Саграда фамилију. Рођаци осумњичених нападача из Рипола, одакле су теористи, за РТС кажу да је за њихову радикализацију крив имам, за којег се сумња да је лидер ове терористичке ћелије.

Градић Рипол, на неких сат вожње од Барселоне, место је одакле је дванаесточлана терористичка ћелија деловала. Према званичним подацима шпанске полиције, њу су чинили рођаци и пријатељи у двадесетим годинама, махом мароканског порекла.

Лидер ћелије, према истрази Шпанаца, био је некадашњи имам из Рипола који је недавно напустио ту позицију и није познато где је отишао, али се верује да се налазио близу и остао у контакту са једанаесторицом младића.

За сада је потврђен идентитет петорице нападача који су погинули приликом обрачуна са полицијом, док се још утврђује идентитет два тела која је разнела експлозија у Алкарану.

Четири особе су ухапшене.

Отац двојице младића Омара и Мухамеда, који су идентификовани као убијени нападачи, оптужује имама за радикализацију.

Сестра најмлађег нападача, такође настрадалог у пуцњави са полицијом, и још једног који је ухапшен - тврди да браћа нису била радикална и да је старији чак пио алкохол и да није марио за религију.

У међувремену, настављају се полицијске акције. Полиција претреса и хапси на више локација. Изводе се и контролисане експлозије, у Алкарану, граду у коме је прављена бомба за Саграда фамилију, те полиција позива грађане да не паниче и остану код куће.

Обичан народ страхује да постоји још ћелија које попут ове која није била откривена могу да направе сличне акције у будућности.

Јуче, у Ла Рамбли, месту где је погинуло 13 људи, негде око осам увече, дошло је до стампеда који је вероватно уследио због неког јаког звука. На срећу није било повређених, али такође није било нимало пријатно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи