Грађани траже правду за пожар у лондонском торњу

У пожару, који је 14. јуна прогутао свеже реновирани солитер у северозападном Лондону, животе је изгубило најмање осамдесет људи. Два месеца грађани и даље од власти траже одговоре на бројна питања, која је ова трагедија отворила. Најгласнија је локална заједница.

Нотинг хил је за грађане Лондона крај где се мешају богати и сиромашни, староседеоци и имигранти из свих делова света. Два месеца после пожара у Гренфел торњу, дому за оне најсиромашније, грађани су окупљени у тихом протесту. Траже да се открије ко се оглушио на бројне притужбе станара да нова фасада јесте изгледала лепо, али није испуњавала противпожарне стандарде.

Тихи протест два месеца после трагедије само је додатни притисак на владу Терезе Меј. Солидарност са жртвама Грефел торња не мањка.

Комшијску помоћ пружила је и српска заједница у Лондону чија се црква налази само неколико стотина метара од Гренфел торња.

"Наше организације, рецимо фолклор, деца - наша омладина су се сами организовали једне недеље и прикупили око хиљаду фунти. Тако да је, кажем, све одисало једном солидарношћу са оним најугроженијима и страдалима", каже свештеник Горан Спаић из цркве Светог Саве у Лондону.

За преживеле пакла Гренфела грађани Британије сакупили су скоро деветнаест милиона фунти. Међутим, до њих, смештених по хотелима широм земље, стигло је тек петнаестак одсто тог новца. Црвени крст тврди да нема коме помоћ да да, јер велики део станара изгореле зграде чине илегални имигранти, који се боје да је траже како не би ризиковали депортацију.

"То су људи без докумената. Кампања Правда за Гренфел захтева да буду доживотно амнестирани. Влада их је амнестирала на само годину дана, што их само додатно узнемирује", каже Мојра Самјуелс из покрета Правда за Гренфел .

Јавна истрага тек треба да почне. За грађане Нотинг хила прихватљив је само један исход - кривична одговорност за појединце, који су дозволили да изглед фасаде буде важнији од безбедности.

"Не мислим да је правда задовољена. Борба ће бити тешка. Треба да извучемо поуке из свих претходних јавних истрага. Но, мислим да је наша заједница одлучна да истера правду до краја", каже Ишмаел Блејгроув.

Прича о торњу Гренфел овога лета за Британију је важнија од Брегзита. То је прича о неефикасности социјалних и општинских служби, о рушењу имигрантског сна, али и прича о снази комшијске бриге у граду са највише имиграната на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво