Ухапшено петоро осумњичених за нападе у Финској

Финска полиција ухапсила је пет особа у апартману у Турку током синоћне истраге након напада у том граду када је двоје људи преминуло од убода ножем. Финска Безбедносно обавештајна служба саопштила да је напад највероватније био терористички акт. Стиче се утисак да је нападач бирао жене за своје жртве, саопштила је полиција.

Истрага о улози петоро осумњичених у нападу у Турку је у току, рекао је за АФП детектив надзорник Маркус Лејн из Националног бироа за истрагу и навео да полиција још увек није сигурна да ли су осумњичени учествовали у нападу.

"Испитаћемо их, а након тога можемо да вам кажемо више, знамо да су били у контакту са главним осумњиченим", рекао је Лајне.

Полиција је јуче ранила главног осумњиченог за напад и он се тренутно налази у болници, док су касније још четворица Мароканаца ухапшена због могућих веза с мушкарцем осумњиченим за напад.

Финска Безбедносно обавештајна служба (СУПО) саопштила је да је напад највероватније био терористички акт.

Званичник СУПО Пека Хилтунген рекао је новинарима да је та безбедносна агенција истраживала везе осумњичених за напад и екстремистичке организације Исламска држава, додајући да је ИД раније охрабривала нападе.

Стиче се утисак да је нападач који је дошао у Финску прошле године, бирао жене за своје жртве, саопштила је полиција, преноси Ројтерс.

Финска телевизија МТВ је, позивајући се на неименоване изворе, објавила да је осумњиченом одбијен захтев за азил.

Полиција није коментарисала те наводе, али је саопштила да је он био у процесу разматрања захтева за азил.

Како подсећа АФП, полиција је јуче ранила осумњиченог за нападе у Турку који је ножем избо и повредио више особа. Он је ухапшен неколико минута након самог напада.

Главни осумњичени нападач је 18-годишњи марокански држављанин објавила је полиција, али није открила његово име, преноси АП. 

Полиција је до сада описивала главног осумњиченог као "младог човека страног порекла" не наводећи друге детаље, осим да је била у сарадњи са финском имиграционом службом.

Фински Национални биро за истрагу саопштио је да су две особе које су погинуле фински држављани, док су међу рањенима Италијан и Швеђани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво