Српски туристи у Шпанији: Узнемирени јесмо, одмор не прекидамо

Свет је и даље у шоку након терористичких напада у Барселони и Камбрилсу. На медитеранском делу шпанске обале, тренутно је и око 4.000 српских туриста.

Нико од туриста који летују на Коста Брави и Коста Доради, не пропусти прилику да обиђе Барселону и прошета Ла Рамблом, најживописнијом улицом каталонске престонице. Сасвим је сигурно да је и у четвртак увече ту било много наших туриста, али не у делу улице у којем се догодио терористички напад. Само је једна жена из Србије лакше повређена.

"Расположење путника је за право чудо добро. Наравно, били су сви у шоку, у првом моменту, били изненађени јер нико то није очекивао, међутим, путници су заиста добро. У контакту сам са свим путницима, направили смо и заједничку Вибер групу, тако да сви могу међусобно да се чују. Дакле, сви путници на Коста Доради су добро", каже туристички водич на Коста Доради Бошко Кривокућа Бањац.

Наши туристи у Шпанију одлазе аутобусом и још чешће чартер летовима у организацији домаћих туристичких агенција.

"Није било захтева за повратак са дестинације и за сада немамо информације да има захтева за отказ путовања. Да напоменем само да не постоје ни законски разлози јер није уведено ванредно стање. Мере безбедности су подигнуте на највиши ниво и не очекујемо да буде неких већих проблема до краја сезоне", каже директор Јуте Александар Сенчић.

Један број западноевропских туриста, након претрпљеног шока, напушта Шпанију пре краја аранжмана. Они ће бити обештећени јер имају полису осигурања од непланираних догађаја која кошта око 10 одсто вредности аранжмана. Таква полиса постоји и у Србији, али је због високе цене наши туристи не купују.

Иначе, Министарство спољних послова Републике Србије издало је саопштење у којем саветују свим држављанима Србије који тренутно бораве у Шпанији да се придржавају упутстава надлежних шпанских полицијских органа и туроператера, и да прате препоруке у средствима јавног информисања.

Саветује се опрез на јавним местима, као што су централни градски тргови, туристичке атракције, тржни центри, простори близу владиних установа, војних објеката, полицијских станица и у јавном превозу.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 20. авг 2017, 08:00)
anonymous [нерегистровани]

Nema se para

"trenutno boravi oko 4000 turista iz Srbije u Spaniji"
Intresantno! Nasih turista ima svugde. Lepo,medjutim,zasto "kukamo" da nam ide lose!?

(субота, 19. авг 2017, 09:05)
anonymous [нерегистровани]

Е јесам и ја тежак човек

"Узнемирени јесмо, одмор не прекидамо" Да ли више ико зна шта значи реч "одмор"? Одмор је када се одмориш, будеш безбрижан, накупиш енергију, а не да чуваш стражу под прозором и бежиш по улицама. Ал да се иде или да се пукне. Све су видели по Србији, па им мала.