УН: Коалиција предвођена Саудијском Арабијом на црној листи

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оптужио је коалицију предвођену Саудијском Арабијом да је одговорна за смрт и рањавање више од половине деце у јеменском грађанском рату током прошле године.

У извештају у који је Асошиејтед прес јуче имао увид, наводи се да су Уједињене нације утврдиле да је прошле године у Јемену било 1.340 дечјих жртава и да је за 683, односно 51 одсто, одговорна та коалиција.

Готово три четвртине напада на школе и болнице, 38 од 52 напада, такође је извела коалиција предвођена Саудијском Арабијом, стоји у нацрту извештаја генералног секретара УН.

У прошлогодишњем нацрту извештаја о деци и оружаном конфликту, међународна коалиција коју предводе САД стављена је услед сличних навода на црну листу УН због кршења права деце.

То је ипак избачено из коначне верзије извештаја тадашњег генералног секретара Бан Ки Муна пошто су Саудијска Арабија и друге чланице те коалиције запретиле да ће обуставити финансирање многих програма УН.

У том извештају утврђено је да је 1.953 деце убијено или рањено у Јемену 2015. године.

Гутересов портпарол Фархан Хак рекао је новинарима да генерални секретар УН није видео нацрт извештаја који је процурео, да се о њему још дискутује и додао да Гутерес тек треба да одлучи ко ће бити стављен на црну листу земаља које убијају децу.

Мисија Саудијске Арабије у УН саопштила је да коалиција остаје при ставу да "нема оправдања за стављање њеног имена у анекс извештаја генералног секретара УН".

Грађански рат у Јемену траје од септембра 2014. године, када су побуњеници из шиитског покрета Хуту заузели главни град Сану и протерали међународно признату владу председника Мансура Хадија.

Међународна коалиција предвођена Саудијском Арабијом започела је у марту 2015. године војну кампању на страни Хадијеве владе, а против Хута, који су од тада углавном протерани из јужног дела земље, али и даље контролишу Сану и највећи део севера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво