САД: Слаби култ династије Ким у Северној Кореји

Све више људи у Северној Кореји окреће се традиционалним религијама попут будизма и хришћанства, уместо да следе такозвани култ династије Ким, наводи се у извештају америчке владе о верским слободама.

Севернокорејски лидер, како се додаје, врши егзекуције над све већим бројем грађана који га више не поштују као живог бога, а режим прогони све који су се усудили да практикују "друге вере".

Кажњавање непослушних своди се на затварање, мучење, па чак и погубљења пред стрељачким водом.

Ове страхоте изашле су на видело након што је откривено како се све више људи у Северној Кореји окреће традиционалним религијама попут будизма и хришћанства, уместо да следе такозвани култ династије Ким, а међу њима је и десетак хиљада који су одбили да приступе севернокорејској војсци.

"Број оних који су уложили приговор савести и одбили служење војске из нерелигиозних разлога такође је у порасту", тврде локалне невладине организације, адвокати и верске заједнице, преноси Јутарњи лист.

Члан 86 севернокорејског Устава каже да је народна одбрана примарна дужност и част грађана, а Ким Џонг Ун тренутно види снагу своје војске као важнију него икада пре, у контексту претњи напада на САД.

У годишњем извештају америчког Стејт департмента о верским слободама у свету, Северна Кореја је издвојена као земља која ускраћује својим грађанима право на слободу мишљења, савести и религије.

"Влада наставља да прогони оне који на било који начин спроводе неку другу верску праксу. Процењује се да у Северној Кореји има 80.000 до 120.000 политичких затвореника, од којих су неки затворени из верских разлога, а налазе се у политичком затвореничком кампу у изолованим пределима земље у стравичним условима", наводи се у извештају.

Ове тврдње потврдио је за британски Телеграф неименовани активиста који је пребегао из те земље и сада је члан активистичке групе "Стоп геноциду у Северној Кореји".

"Санкционисање људи из верских разлога још постоји и рекао бих да је снажније него пре", навео је он.

Како је додао, у прошлости су људи морали да се клањају породици Ким као божанству, али многи Корејци више не поштују Ким Џонг Уна и траже нешто друго у шта ће се уздати.

"У неким деловима земље то је довело до појаве шамана, али хришћанство такође расте и јача своје корене. Иако знају да могу због тога да заврше у затвору, или још горе да страдају, и даље се одлучују на то, што значи да је у Кимовом режиму све више пукотина", тврди тај активиста.

Радничка партија Северне Кореје 2013. године је наредила апсолутну послушност Киму. У 2015, на крају трогодишњег периода жаљења због смрти Ким Џонг Ила, његов син Ким наредио је градњу неколико нових споменика у сваком делу Кореје у своју част.

Одбор за људска права Уједињених нација известио је да у Северној Кореји важи готово потпуно порицање слободе мисли, савести и религије, као и слободе мишљења, изражавања, информисања и удруживања.

УН су забележиле и да тај тирански систем сматра ширење хришћанства посебно тешком претњом и као резултат тога хришћанима је забрањено да практикују своју веру због које су уједно изложени прогону.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво