Аустралијски научници верују да знају где је пао авион на лету МХ370

Аустралијска научна агенција ЦСИРО верује да се авион на лету МХ370 "Малезија ерлајнза" срушио у море североисточно од подручја које је без успеха темељно претраживано две године, преноси "Ројтерс".

Њихово уверење се темељи на сателитским фотографијама које су снимљене две недеље након што је авион нестао.

Фотографије су им послали француски војно-обавештајни сервис и француска национална свемирска агенција ЦНЕС. На снимцима се могло видети 70 крхотина од којих је "вероватно" десетак направио човек.

"Мислимо да је на темељу овога могуће идентификовати највероватнију локацију авиона и то са прецизношћу и сигурношћу без преседана", каже се у извештају ЦСИРО-а.

Аутор извештаја океанограф Дејвид Грифин за Ројтерс наводи да уколико се крхотине на сателитским снимцима покажу аутентичним, потврдиле би се раније анализе које су упућивале да је стварна локација пада авиона северније од локације која се две године претраживала.

"Све се савршено поклапа, једино нам недостају саме крхотине", рекао је Грифин, апелујући на претрагу поменуте локације како би се до крхотина и дошло.

Аустралијске власти не одбацују могућност нове потраге, али инсистирају на "веродостојним" доказима о могућој локацији летелице.

Тамошњи министар саобраћаја Дарен Честер сматра да ЦСИРО-ов извештај не нуди нове доказе, а заменик малезијског министра саобраћаја Азиз Каправи одбио је да коментарише извештај и навео да чека службене информације из Аустралије.

Каправи је истакао да Малезија није одустала од потраге и да је сазвала састанак са представницима Аустралије и Кине како би размотрили понуду једне приватне компаније која би у властитом аранжману и без накнаде желела да настави потрагу.

Новац би тражила искључиво у случају да пронађе олупину несталог "боинга".

До сада је на неколико локација пронађено више комада који се приписују несталом "боингу", а у извештају ЦСИРО-а тврди се да крхотине које приказују сателитски снимци одговарају комадима које је море избацило на афричке плаже.

У "боингу 777", који је 8. марта 2014. године полетео из Куала Лумпура за Пекинг, било је 239 путника и чланова посаде.

Нестанак лета МХ370 постао је једна од највећих мистерија модерног ваздухопловства. Сматра се да је авион скренуо са руте и да се срушио недалеко од западне обале Аустралије.

Аустралија, Малезија и Кина у јануару су обуставиле двогодишњу потрагу за авионом након што њихови напори нису уродили плодом. Потрага је коштала 160 милиона америчких долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво