УН осудиле расизам у САД

Расизам и ксенофобија морају се одбацити у Сједињеним Америчким Државама као и свуда у свету, изјавио је генерални секретар Уједињених Нација Антонио Гутерес одговарајући на "политичку олују" коју је проузроковао председник САД Доналд Трамп коментаром о насиљу у Шарлотсвилу.

Како наводи Ројтерс, амерички председник изазвао је бесне реакције када је изгледало да је у свом коментару изједначио беле националисте и контрамитингаше по питању моралне одговорности за избијање нереда на митингу у Шарлотсвилу, подсећа АФП.

Гутерес је навео да расизам, ксенофобија, антисемитизам и исламофобија јесу отров "нашег друштва" и, како је рекао, од апсолутне је важности за све да се супротставе тим појавама свуда и увек, пише Ројтерс.

Генерални секретар УН рекао да се морају "осудити све врсте ирационализма" које подривају толеранцију и разноврсности "било да се то мора урадити у САД или било где у свету".

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Рекс Тилерсон, такође је рекао да не постоји место у јавном дискурсу САД за мржњу и насиље које је приказано у Шарлотсвилу, преноси Ројтерс.

"Не постоји место за насиље и мржњу у нашем јавном дискурсу и хоћу да изразим нашу осуду тих појава", рекао је Тилерсон дан након што је председник САД-а Доналд Трамп изјавио да су обе стране левих и десних екстремиста биле насилне током митинга белих националиста у Шарлотсвилу, преноси Ројтерс.

Једна жена је погинула и 19 људи је повређено у Шарлотсвилу у суботу када је осумњичени бели националиста колима ударио у групу контрамитингаша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи