Сиријска војска открила америчко и британско хемијско оружје

Заменик сиријског министра спољних послова Фејсал Микдад изјавио је да су у напуштеним складиштима оружја побуњеника пронађене отровне супстанце по којима се види да су оне у Сирију допремљене из САД и Велике Британије.

"Сва пронађена средства су биле ручне бомбе и минобацачке гранате опремљене агенсима CS и CH. Хемијску муницију је произвела фирма Federal Laboratories из САД, а агенсе британски Cherming Defence UK и амерички NonLethal Technologies", рекао је Микдад на конференцији за новинаре у Дамаску на којој су приказане и слике.

Тас преноси да су агенси пронађени у складиштима у Алепу и деловима источних предграђа Дамаска над којима је контролу преузела војска сиријског председника Башара ел Асада.

Микдад је изјавио да је, према члану пет Конвенције о забрани хемијског оружја, примена отровних супстанци дозвољена једино у случају смиривања нереда. Коришћење у војне сврхе је забрањено.

"Тако да можемо да тврдимо да су САД и Велика Британија као и њихови савезници у региону давали сву могућу подршку терористичким организацијама у Сирији, и тако кршиле Конвенцију о забрани хемијског оружја. Они екстремистима достављају не само конвенционално оружје већ и отровне агенсе", рекао је Микдад.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво