Шкотски парламент на мети хакера

Непознати хакери извршили су сајбер-напад на рачунарске системе шкотског паламента, недуго пошто су крајем јуна на сличан начин нападнути налози за службену електронску пошту у британском парламенту, јављају британски медији.

У нападу који се у рачунарској терминологији означава као "напад бруталном силом", хакери су на систематичан начин, применом принципа покушаја и грешке, покушали да дођу до лозинки већег броја налога за електронску пошту.

Посланике и особље шкотског парламента о томе је током поподнева у интерном билтену обавестио извршни директор сер Пол Грајс.

"Системи за мониторинг у парламенту открили су да смо тренутно предмет сајбер-напада бруталном силом из спољног извора", напоменуо је Грајс, наводећи да се у симптоме напада убрајају закључани налози или неуспешна процедура пријављивања.

Истичући да информатички системи парламента у потпуности остају у функцији, Грајс је рекао да је, захваљујући јаким мерама предузетим ради безбедности у "сајберпростору", напад идентификован у раној фази.

Грајс је затражио од особља и посланика да своје лозинке замене дужим, напомињући да би оне требало да буду разноврсније комбинације слова, бројева и специјалних знакова, како би биле "непробојне" за хакере.

Како преноси "Гардијан", анкетом коју је спровела информатичка служба парламента утврђено је да је превелик број лозинки потенцијално био лака мета за хакере.

"Број откривених једноставних лозинки је превелик да бисмо могли да се појединачно обратимо сваком појединцу", навео је Грајс.

Како тврде званичници, није познато да су починиоци напада заиста и успели да приступе неком од налога.

После јунског напада на рачунарске системе британског парламента, када је "проваљено" мање од један одсто од укупно 9.000 налога за електронску пошту, званичници су истицали да је до тога дошло управо због "слабих" лозинки.

Тада су сумњичене руске и севернокорејске службе - које су и раније оптуживане за сличне нападе на Велику Британију - али је највећа сумња ипак пала на Москву, подсећа "Гардијан".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара