Кијев: Мотори у ракетама Северне Кореје били су само за Русију

Украјинска свемирска агенција је саопштила да је мотор који је наводно коришћен у севернокорејским ракетама направљен у једној украјинској фабрици, али искључиво за употребу у ракетама носачима које су испоручиване Русији.

"Такви мотори су се до 2001. године производили у украјинској фабрици Јужмаш", изјавио је шеф украјинске свемирске агенције Јуриј Ратченко новинарима, а преноси агенција Франс прес.

Мотори РД-250 су, како је додао, коришћени у ракетама носачима "циклон 2" и "циклон 3" које су испоручиване Русији.

"И мотори и ракете носачи су се производили у Јужмашу у интересу Русије", навео је Ратченко, додајући да су укупно произведене 233 такве ракете.

Према информацијама Кијева, Русија поседује између 7 и 20 ракета "циклон" и може да уради шта год пожели са моторима и нацртима.

"Имају те моторе, али имају и документацију. Могу да снабдеју моторима кога год хоће", додао је шеф свемирске агенције.

Амерички лист Њујорк тајмс је, позивајући се на један извештај експерата, пренео да је брз напредак Северне Кореје у развоју ракете дугог домета уследио након што је Пјонгјанг купио ракетне моторе од једне украјинске фабрике.

"Ракете коришћене у недавним севернокорејским тестирањима засноване се на мотору РД-250, који се некада производио у украјинском граду Дњепру", закључак је истраживања Мајкла Елемана из Међународног института за стратешке студије.

Ти мотори су, како се наводи у извештају експерата, вероватно купљени од корумпираних радника, а криминалним путевима су прокријумчарени до Северне Кореје, негде у тренутку између распада Совјетског Савеза и актуелне војне кризе у Украјини.

Украјина је јуче оштро реаговала на писање Њујорк тајмса, наводећи да никада није Северну Кореју снабдевала одбрамбеним технологијама.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи