Варшава, полиција прокрчила пут екстремним десничарима

Пољска полиција одвукла је са улица у Варшави више десетина Пољака који су поседали на коловоз како би блокирали пролазак легално најављеног марша екстремистичке националистичке деснице у организацији Свепољске омладине поводом годишњице Варшавске битке, у којој је 1920. године пољска војска победила бољшевике и преокренула исход руско-пољских ратова.

"То је левичарска провокација. Желимо да прославимо победу пољске војске над бољшевицима, славимо победу за Пољску и за Европу. Људи који покушавају да блокирају наш марш нису вредни наше пажње", рекао је пред полазак поворке портпарол Свепољске омладине, Матеуш Плавски.

Скандирајући "Варшава ослобођена од фашизма" неколико десетина демонстраната из групе око 200 поседало је раме уз раме у неколико редова на улицу на траси марша екстремиста у покушају да зауставе поворку од око 150 екстремиста.

Са улице их је, међутим, силом одвукла полиција и прокрчила пут екстремистима а посебно је преко мегафона упозоравала посланике и сенаторе партија опозиције да напусте простор, јавља репортер портала Виртуална Пољска.

Блокаду есктремиста организовали су активисти из покрета Грађани РП који су активни и на другим протестима против реформских потеза пољских власти конзервативне странке Право и Правда, због који је против Пољске процедуру процене ваљаности правне државе и системских ризика по демократију покренула Европска унија.

На чело данашње блокаде стале су Пољакиње из Општепољског штрајка жена, покрета који се окупио и извео на улице градова широм Пољске стотине хиљада жена када су прошле јесени владајући конзервативци Јарослава Качињског покушали да уведу потпуну забрану абортуса, чак и када рођење бебе значи сигурну смрт мајке, али су се пред огорченим Пољакињама које су масовно изашле на улице повукли и од закона одустали.

Демонстранти против екстремиста затражили су од градоначелнице Варшаве Хане Гронкјевич Валц да убудуће не дозволи да Варшавом легално походује есктремна десница. На данашњу блокаду су дошли са белим ружама које су биле симбол великих протеста широм Пољске за независне судове прошлог месеца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво