Лондон жели привремену царинску унију после Брегзита

Велика Британија жели да с Бриселом преговара о "привременој царинској унији" након изласка из Европске уније, саопштило је британско министарство за Брегзит.

Британска влада жели "транзициони период" током којег би се сачувала "блиска веза" са европском царинском унијом, наведено је у саопштењу.

"Један могући приступ је привремена царинска унија између Велике Британије и ЕУ и током тог периода транзиције који би био договорен с Бриселом, Британија би договарала нове амбициозне трговинске споразуме широм света", пише у саопштењу.

Министарство процењује да би транзициони период дао "потребно време (...) за довођење у ред будућих царинских споразума" и омогућио "сигурност за компаније и капацитет за меку транзицију".

У интервјуу британским медијима, британски министар за Брегзит Дејвид Дејвис рекао је да Британија не би требало да плати за чланство у царинској унији током прелазног периода након што напусти ЕУ.

Такође је рекао да Британија барем до октобра неће пристати ни на какве бројке кад је реч о свом такозваном рачуну за разлаз са Европском унијом, истакавши да ће о томе преговарати крајње обазриво и у "овој фази се неће обавезивати".

Европска комисија саопштила је да ће пажљиво размотрити предлог Британије о постизању споразума о привременој царинској унији, али је напоменула да ће се односима с Британијом после Брегзита позабавити тек након што буде постигнут довољан напредак у погледу разлаза те земље са Унијом.

ЕК истиче да споразум о будућим односима може бити финализован тек када Британија постане "трећа земља", преноси Ројтерс.

"Видимо да је Британија објавила низ докумената о својим ставовима као позитиван корак ка првој фази преговора која сада заиста почиње. Сат откуцава и то ће нам омогућити да постигнемо напредак", рекао је портпарол Комисије.

Бројни експерти су оценили да ће бити веома тешко испреговарати нови трговински споразум Велике Британије и ЕУ пре него што та земља напусти Унију 2019.

Лабуристички посланик у британском парламенту Крис Лесли је предлог о привременој царинској унији описао као "списак лепих жеља".

Преговори Велике Британије и ЕУ су почели у јуну и за сада се воде око три кључне тачке –будућим правима Европљана у Британији, финансијским детаљима и граници са Ирском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво