Тензије на релацији Вашингтон–Пјонгјанг забринуле цео свет

Севернокорејска војска представила је план о ракетном нападу на америчку пацифичку територију Гуам лидеру те земље Ким Џонг Уну, који је рекао да ће посматрати деловање САД неко време пре него што донесе одлуку. План о нападу укључио је црвени аларм у Белој кући. Амерички председник Доналд Трамп вратио се са одмора, а министар одбране каже да би рат могао брзо да почне. Како би све могло да се заврши?

На Корејском полуострву мир између две Кореје није званично потписан више од пет деценија. Прети ли нови рат? Пјонгјанг поручује Вашингтону – база Гуам више није безбедна. Из Беле куће брзи одговор: "Прешли сте црвену линију – спремите се за бес и ватру". И пре објављивања плана ракетног напада, јасна је порука америчке војске.

"Сједињене Америчке Државе су спремне да користе све војне капацитете како би браниле себе и савезнике од севернокорејске провокације. И даље улажемо напоре да онемогућимо режим Ким Џонг Уна да развије нуклеарни програм", каже генерал Џозеф Данфорд, начелник Здруженог генералштаба америчке војске.

Због узајамних претњи расте забринутост у целом свету, али расте и подршка Трампу унутар земље.

"Ви имате ситуацију два унутрашња слаба режима која сада хоће да се покажу споља да би окупила све око себе и на тај начин повећала легитимност изнутра. У таквој ситуацији постоји могућност од рата", сматра Милош Поповић, сарадник Београдског центра за безбедносну политику.

"Никад се не зна, ова реторика јесте врућа и свако је свестан шта би донело посезање за атомским оружјем, али у једном моменту може да се пређе црта", каже Милан Мишић, спољнополитички коментатор Политике.

И није први пут да Пјонгјанг прелази црту, баш у августу. Крајем месеца одржавају се редовне војне вежбе Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Чак и да бојеве главе нису окренуте ка америчкој војној бази, аналитичари не искључују други сценарио.

"Могућност је да изврше конвенционални напад на Јужну Кореју и тај је најубитачнији зато што је граница Северне и Јужне Кореје од Сеула удаљена само 25 километара, па би ту било доста цивилних жртава", сматра Милан Мишић.

У Кремљу упозоравају да је опасност од оружаног сукоба веома висока. Јапанци масовно купују склоништа за нуклеарни рат. Све очи су упрте у Пекинг.

"Има неких индиција да две стране покушавају посредно да спусте лопту. Вашингтон много очекује од Пекинга, председника Си Ђинпинга, Кореја економски много зависи од свог партнера Кине, чак 90 одсто извоза одлази у Кину", додаје Мишић.

"Кина је отворено рекла да неће дозволити промену режима у Пјонгјангу, отворено је изјавила да ако Американци нападну да ће они узвратити, али такође је упозорила и свог клијента Северну Кореју да уколико они изврше први напад, да не очекују никакву помоћ од Кине", каже Милош Поповић.

Док се о могућим политичким и војним сценаријима само нагађа, прве ударе осетила је берза. Четири и по милијарди долара кошта Џефа Безоса, Била Гејтса и Марка Закерберга оно што многи називају "само реторичка тензија".

Радио-станице на Гуаму грешком упозориле на ваздушни напад

Две радио-станице на Гуаму грешком су емитовале упозорење за ваздушну опасност, а острвљани су помислили да се претња Ким Џонг Уна обистињује.

Две радио-станице, музички канал и хришћанска мрежа, упозорили су слушаоце у 12.25 по локалном времену на непрецизирану опасност у близини Гуама, а упозорење је трајало само 15 минута, преноси британски Гардијан.

Служба унутрашње безбедности саопштила је да је упозорење на опасност по цивиле било "људска грешка".

"Неодобрена проба није повезана ни са каквом опасношћу, претњом нити упозорењем", саопштила је Служба за унутрашњу безбедност Гуама, додавши да са радио-станицама ради на томе да се "људска грешка више не понови".

Званичници Гуама су касније изјавили да би у веродостојном упозорењу на опасност била описана врста претње.

Лондонски дневник напомиње да се упозорења на опасност по цивиле ретко емитују и да се користе за упозоравање цивила на непосредну претњу, као што је војни ваздушни удар или терористички напад.

Становници и туристи на Гуаму узнемирени су јер је Северна Кореја изнела детаљан план о испаљивању четири ракете у воде око ове америчке територије, на којој живи 162.000 људи и на којој се налазе две војне базе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво