Абе и Трамп: Спречити напад на Гуам

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да се са америчким председником Доналдом Трампом сагласио да је спречавање лансирања севернокорејских ракета у правцу Гуама од највеће важности. Јужна Кореја за решење мирним путем.

Абе је то рекао новинарима након телефонског разговора са Трампом, преноси АП.

Јапански премијер је с америчким председником разговарао након што су севернокорејски медији објавили да је лидер те земље Ким Џонг Ун ревидирао план о испаљивању ракета у воде код Гуама као демонстрацију своје снаге.

Северна Кореја је, такође, саопштила да планирана путања ракета пролази изнад западног Јапана.

"Трамп и ја смо се сагласили да је спречавање Северне Кореје да лансира такве ракете најважнија ствар", рекао је Абе.

У међувремену, јужнокорејски председник Мун Џае Ин изјавио је да се севернокорејска нуклеарна криза мора "решити апсолутно мирним путем" и да не сме бити војних потеза САД без пристанка Јужне Кореје.

Мун, либерал који се залаже за сарадњу са Пјонгјангом, то је поручио у говору преношеном на националној телевизији поводом годишњице завршетка Другог светског рата и ослобођења Корејског полуострва од јапанске колонијалне владавине, преноси АП.

Јужнокорејски председник је истакао да ће његова влада на све начине покушати да спречи још један рат на Корејском полуострву.

"Питање нуклеарног програма Северне Кореје би требало решити апсолутно мирним путем, а владе Јужне Кореје и САД немају различите ставове о томе", рекао је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво