Питер Цвјетановић: Нисам бесни расиста, већ бели националиста

Човек који је постао једно од заштитних лица десничара на маршу у Шарлотсвилу, 20-годишњи Питер Цвјетановић, рекао је да није расиста већ "бели националиста". Наводи и да је од трагичних догађаја у Шарлотсвилу "добијао претње смрћу".

"Придружио сам се маршу како бих подржао поруку да бела европска култура има право да буде присутна као и свака друга", рекао је Цвјетановић телевизији "Channel 2 News".

Студент историје и политичких наука на Универзитету Невада у Рину, за кога хрватски медији наводе да је пореклом из те државе, навео је и да је желео да дигне глас против "промене белог наслеђа".

Цвјетановићева фотографија са тог скупа, на којој се види како виче и носи бакљу, брзо се проширила медијима, а он се нашао на мети група за борбу против расизма.

"Нисам очекивао да ће се фотографија тако брзо ширити. Схватам да има негативну конотацију, али се надам да људи који су је делили по мрежама могу да схвате да нисам бесни расиста", рекао је Цвјетановић.

Наводи и да је од догађаја у Шарлотсвилу "добио најмање пет претњи смрћу", као и да намерава да полицији у Рину достави претеће поруке које су стигле на његову адресу. 

"Као бели националиста делим бригу за све људе. Сви заслужујемо будућност за нашу децу и нашу културу. Мржња није покретач белих националиста. Ми само желимо да очувамо оно што имамо", рекао је Цвјетановић.

Универзитет Невада у Рину оштро је осудио насиље и изливе расизма током нереда у Шарлотсвилу, наводећи да такви ставови "не представљају опредељења на којима се заснивају вредности" које заступа та установа.

"Ограђујемо се од покрета који подржава предрасуде везане за боју коже, верска опредељења, политичке ставове, сексуално опредељење или место рођења. Таквим ставовима нема места у слободном друштву", наводи Универзитет Невада у Рину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво