Њујорк тајмс: Северна Кореја набавила украјинске ракетне моторе

Мотори за балистичке ракете, које је Пјонгјанг недавно тестирао, највероватније су направљени у украјинској фабрици која је била део совјетског ракетног програма, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на процене стручњака и америчких обавештајних служби. Украјина демантовала наводе америчког листа.

Северна Кореја је на црном тржишту купила моторе за балистичке ракете које је недавно тестирала, пише Њујорк тајмс.

Амерички лист наводи да је набавка украјинских ракетних мотора разлог зашто су севернокорејске пробе балистичких ракета биле успешне у протеклих неколико месеци, за разлику од претходних тестова.

Стручњак за ракетно наоружање у Међународном институту за стратешке студије Мајкл Елеман оценио је да је Северна Кореја, после неуспешних проба, променила канале снабдевања.

Вероватно су мотори стигли из Украјине, али је главно питање колико их је стигло у Северну Кореју и да ли им Украјинци помажу, изјавио је Елман.

Додао је да су истражитељи Уједињених нација утврдили да је Северна Кореја пробала да украде информације о ракетама од украјинске војне индустрије.

Ракете коришћене у недавним тестирањима засноване се на мотору РД-250, закључак је истраживања Мајкла Елмана, преноси агенција Франс прес.

Ти мотори су, како се наводи у извештају експерата, вероватно купљени од корумпираних радника, а криминалним путевима су прокријумчарени до Северне Кореје, негде у тренутку између распада Совјетског Савеза и актуелне војне кризе у Украјини.

Током совјетске ере, мотор РД-250 се производио у фабрици ракета Јужмаш у украјинском граду Дњепру.

Други стручњаци сматрају, на основу фотографија нових севернокорејских ракета, да су оне веома сличне совјетским балистичким пројектилима и да имају моторе довољно снажне да носе и десет нуклеарних глава по ракети.

Мотори какви се виде на тим фотографијама били су на пројектилима размештеним на само неколико места у Совјетском Савезу.

Стручњаци кажу да Северна Кореја није имала довољно знања да тако брзо изведе промену технологије.

Северна Кореја је за само десет месеци успела да дође до успешне пробе балистичке ракете, пише Њујорк тајмс.

Истражитељи сматрају да су мотори из фабрике "Јужмаш" у украјинском граду Дњепру, који се налази на линији разграничења између проруских и украјинских снага на истоку земље.

Та фабрика је пре распада Совјетског Савеза правила најснажније балистичке ракете, укључујући интерконтиненталне пројектиле СС-18.

Производњу је наставила за потребе руских оружаних снага и после распада Совјетског Савеза.

Фабрика је на ивици стечаја већ неколико година, наводи Њујорк тајмс, али је прошлог месеца негирала тврдње да је пред банкротом и да учествује у трансферу потенцијално опасних технологија изван Украјине.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи