Десетине миграната се удавило код Јемена, кријумчари их натерали да скачу у море

Више од 50 људи недавно је "намерно удављено" код Јемена пошто су кријумчари избацили више од 120 мигаранта у море. Преживели су рекли за "Гардијан" да су кријумчари користили палице и претили им ватреним оружјем не би ли их натерали да скоче са брода у море.

Тврде да је међу 120 људи било и деце која нису знала да пливају.

"Кријумчари су нам рекли да је веома ризично да приђемо обалама Јемена пошто су тамошње власти навеле да ће ухапсити све кријумчаре људи. Рекли су нам да скочимо. Неки су викали и молили их да нас доведу мало ближе обали, али они су одбили и почели да бију људе палицама. Били су наоружани калашњиковима, па су у страху људи скочили у море", наводи 25-годишњи Абдирахим Илми Ано за Гардијан.

Британски лист наводи да су кријумчари људе избацили у море на најмање километар од обале.

Међународна организација за миграције (ИОМ) саопштила је да су током рутинске контроле на плажи у Шабви у плитким гробовима пронађена тела 29 миграната.

За 27 преживелих миграната обезбеђена је помоћ, а 22 миграната се воде као нестали. Мигранти су, у просеку, имали 16 година.

Како се процењује, око 55.000 миграната из Африке је кренуло за Јемен од јануара. Више од трећине чине грађани Сомалије и Етиопије млађи од 18 година, док трећину чине жене. 

Осим тога, на обале Јемена током прошле године дошло је више од 111.500 миграната, а годину пре тога око 100.000.

Гардијан наводи да већина тражи бољи живот у заливским земљама или пут даље, као и да беже од рата, суше и репресије у њиховим земљама.

Двадесетдвогодишња Субан Абдинор Шукур каже да је њен 19-годишњи брат међу онима који нису преживели.

"Моја породица живи у сиромаштву па је брат желео да нам помогне и одведе нас од лошег живота. Рекао је да ће отићи у Европу и наћи добар посао и наставити да се образује", навела је она за Гардијан, пренео је Б92.

Мигранти наводе да многи продају земљу и све што имају, као и да позајмљују новац да би имали за пут који може да кошта између 5.500 и 7.000 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво