Чешка неће као Пољска тражити од Немачке ратну одштету

Председник Чешке Милош Земан одбацио је наводе да би Чешка могла да се придружи покушајима Пољске да наплати од Немачке ратне репарације, пошто Варшава тврди да није била поптуно суверена држава и да се 1953. године одштете за разарања и злочине Хитлерових фашиста током окупације Варшава одрекла под притиском Совјетског Савеза.

"Сигурно је да бих се упознао са аргументима пољске стране. С друге стране, потребно је да се схвати да у чешко-немачким односима то није тема. Посебно након чешко-немачке декларације чију годишњицу смо недавно обележили. Веома ценим ту декларацију", казао је Земан за данашње Лидове новини.

На чешко-немачку декларацију о суседским односима и њиховом будућем развоју коју су у јануару 1997. године потписали у Прагу тадашњи немачки канцелар Хелмут Кол и чешки премијер Вацлав Клаус, позвао се поводом пољских нада да би могли да наплате репарације и шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек.

"Декларација је та питања јасно затворила и захваљујући томе имамо тако добре односе низ година. Прошлост смо препустили историчарима и рекли смо да ћемо се посветити будућности. То нам се изузетно исплатило и нема разлога да се на томе било шта мења", рекао је Заоралек.

Идеју да од Немачке наплате сада ратне репарације поново је у јулу на светло дана изнео лидер пољске владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски када је казао да се Пољска наводно никада није одрекла репарација, а пољски званичници то објашњавају чињеницом да 1953. године када се одрицала као сателит Совјетског Савеза није била потпуно суверена држава.

На руку Качињском иде и чињеница да формално одрицање није регистровано у УН, иако су све пољске и комунистичке и касније слободно изабране владе потврђивале да Пољска више не тражи репарације од Немачке, а то питање је затворено и у неколико међудржавних уговора, прво о граници на Одри, затим о уједињењу Немачке а после и споразумом о добросуседским односима.

Право и Правда Качињског покушава сада да нађе и правне аргументе да ипак затражи новац од Немачке за невиђена ратна разарања и шест милиона пољских жртава, од тога око половине пољских Јевреја побијених у Холокаусту.

Посланик Права и Правде Аркадијуш Муларчик затражио је од Бироа за правне анализе Сејма пољског парламента да те аргументе у међународном праву нађе, а такође да провери да ли је репарације добило и да ли би се евентуално придружило и 11 даљих европских земаља које су тешко страдале под немачком окупацијом током Другог светског рата.

Биро је, међутим, Муларчику крајем прошле седмице одговорио да му је рок од месец дана до 11. августа који је посланик дао сувише кратак а да је питање подизања захтева за репарацијама од Немачке, сада више од 70 година од краја рата далеко компликованије и неизвесније, и затражио да се рок за одговор продужи до даљег.

На Конференцији у Потсдаму након Другог светског рата 1945. године силе победнице су се договориле да репарације Пољској неће бити исплаћене директно, већ преко Совјетског Савеза, чији вођа Јосиф Стаљин се обавезао да Пољској исплати 15 одсто суме, отприлике тадашњих 1,5 милијарду долара.

Чешкој је Немачка исплаћивала репарације на основу договора Конференције у Паризу и исплатила је око 200 милиона од укупне суме од око 306 милијарди тадашњих круна, а даље исплате нису биле могуће, зато што Западна Немачка и Чешка нису све до 1973. године одржавале дипломатске односе.

У заједничкој декларацији из 1997. године сва питања трауматичне прошлости две земље су затвориле договором да више неће оптрећивати садашње и будуће односе и препустиле су их историчарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара