Сеул: Северна Кореја није сасвим овладала ракетном технологијом

Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин поручио је да "више не сме бити рата" на Корејском полуострву, и позвао Северну Кореју да се не понаша претеће, у тренутку када расту напетости између Пјонгјанга и Вашингтона. Пјонгјанг још није у потпуности овладао ракетном технологијом око поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу, а за то ће јој бити потребно најмање годину до две, изјавио је заменик јужнокорејског министра одбране Сух Чук Сук.

"С каквим год успонима и падовима да се суочавамо, севернокорејска нуклеарна ситуација се мора решити мирним путем", рекао је Мун Џае Ин отварајући редовни састанак са високим помоћницима и саветницима, преноси Ројтерс, позивајући се на јужнокорејско председништво.

Заменик јужнокорејског министра одбране, истовремено, напомиње да Северна Кореја брзо унапређује своју способност израде минијатурне нуклеарне бојеве главе.

"Ни САД ни Јужна Кореја не верују да је Северна Кореја у потпуности овладала технологијом поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу у смислу инжењеринга везаног за материјал", рекао је Сух у недељу јужнокорејској телевизији.

Како је навео, Јужна Кореја и САД не сматрају да је Северна Кореја достигла тај технолошки ниво, али је упозорио да се Пјонгјанг ближи том степену технолошке усавршености.

"Не можемо да кажемо када ће тачно достићи и тај ниво, али ће Северној Кореји за то бити потребно још најмање годину до две", рекао је заменик јужнокорејског министра одбране.

Према његовим речима, Северна Кореја ће вероватно наставити са провокацијама, укључујући нуклеарне пробе, али он не сматра да постоји велика опасност да Пјонгјанг уђе у прави војни сукоб.

И директор ЦИА Мајк Помпео сматра да ће севернокорејски лидер Ким Џонг Ун вероватно наставити да тестира своје оружје, а како је јуче рекао, "не би га изненадила још једна севернокорејска ракетна проба".

Забринутост да је Северна Кореја близу остварења свог циља – усавршавања нуклеарног оружја на чијем домету би се нашле САД – довела је до пораста тензија протеклих месеци, подсећа британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи