САД: Рат са Северном Корејом изгледнији него пре 10 година

Истакнути званичници америчке националне безбедности упозорили су да је могућност рата са Северном Корејом сада већа него пре једне деценије.

На то су упозорили директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Мајк Помпео и саветник за националну безбедност америчког председника, Херберт Макмастер.

Пoмпео и Макмастер су навели да је војни сукоб са Северном Корејом могуће избећи, али и упозорили да је могућност рата сада већа него пре десет година, и подржали оштру реторику америчког председника Доналда Трампа.

Макмастер је рекао да је Трампова администрација спремна на војну акцију против Северне Кореје ако она буде неопходна, али и истакао да САД чине "веома одлучан дипломатски напор", у комбинацији с новим финансијским санкцијама, како би одвратиле севернокорејског лидера Ким Џонг Уна од даљих провокација.

"Нисмо ближе рату него пре недељу дана, али јесмо ближе рату него што смо били пре десет година", рекао је Трампов саветник за националну безбедност.

Упитан колико људи треба да буду забринути због ескалације тензија, Пампео је рекао "да данас нема ничег непосредног" и да САД имају "прилично добру идеју" о намерама Северне Кореје, али је одбио да изнесе детаље.

Шеф ЦИА је описао Ким Џонг Уна као "рационалног" и као неког ко реагује на "лоше околности".

"Реакција Северне Кореје коју желимо да добијемо је разумевање да Америка више неће имати стратешко стрпљење које је имала и које је дозволило (Киму) да настави с развојем програма наоружања", навео је Пoмпео.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи