Португалија: Борба против 250 шумских пожара

Више од 4.000 ватрогасаца бори се са 250 шумских пожара широм Португалије, која је затражила и помоћ од Европске уније у савладавању ватрене стихије која прети да се прошири с обзиром на најављене високе температуре наредних дана.

Портпаролка агенције за цивилну зашиту Патрисија Гаспар изавила је да је у суботу у Португалији избило 268 пожара, што је највећи број пожара у једном дану.

Тиме је оборен "рекорд" од 220 пожара, колико их је избило у петак.

Гаспар је истакла да временске прилике не иду наруку ватрогасцима који покушавају да локализују пожаре.

"Знамо да људски фактор стоји иза више од 90 одсто пожара, било да је у питању намерно изазивање или немар. И једно и друго је кривично дело", казала је Гаспар, пренео је АП.

Изузетно суво и топло време довело је до досад најгорих пожара у Португалији почетком лета, при чему је 64 људи погинуло, а ватра се поново разбуктала протеклих недеља с пристизањем новог таласа врућине, наводи Ројтерс.

Министарка унутрашњих послова Констанса Урбана де Соуса рекла је да је упућен позив ЕУ због забринутости да би високе темперетуре и јаки ветрови наредних дана могли да повећају број пожара.

Према њеним речима, Португал је од ЕУ затражио ватрогасне авионе и ватрогасце, у оквиру европског механизма за сарадњу у борби против пожара.

Средишња област Коимбра прогласила је ванредно стање због пожара, као и четири мање општине у том региону.

Према подацима ЕУ, више од 140.000 хектара шуме изгорело је овог лета у Португалији, што је најмање три пута више у поређењу с просечном штетом од пожара у протеклих 10 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи