Нереди у Кенији, страдале 24 особе

У нередима који су избили у Кенији после објављивања резултата председничких избора, страдале су 24 особе а више од 90 је повређено, јавила је агенција АП и додала да је у ескалацији насиља полиција пуцала у демонстранте.

Сукоби су избили у петак увече када је изборна комисија прогласила победу председника Ухуруа Кенијате на изборима одржаним у уторак. 

Опозиција, коју предводи Раила Одинга, поражен на изборима, тврди да је гласање било намештено. Лидер опозиције је 2013. године такође оспорио изборне резултате уз оцену да је и тада намештена победа Кенијате.

Према званичним подацима, Кенијата је освојио 54 одсто а Одинга 45 одсто гласова.

Кенијска Национална комисија за људска права, која је потврдила број жртава и која надгледа владине институције, позвала је највише званичнике да утичу на полицију да престане да користи бојеву муницију против цивила.

Кенијски Црвени крст саопштио је са своје стране да је више од 90 особа повређено током нереда и додала да је неколико новинара нападнуто током сукоба демонстраната и полиције.

Немири такође сведоче о подели у кенијском друштву у којом влада сиромаштво, док су многи званичници корумпирани.

Поред унутрашњих немира и незадовољства грађана, у северним и источним подручјима Кеније које се граниче са Сомалијом чести су напади исламистичке групе Ал Шабаб, повезане с Ал Каидом. Та терористичка организација је обећала да ће се осветити Кенији, јер помаже властима Сомалије у борби против ектремиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво