Си Ђинпинг поручио Трампу: Не погоршавати тензије са Пјонгјангом

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је председника САД-а Доналда Трампа да избегава "речи и дела" која би погоршала већ напету ситуацију на Корејском полуострву, јавила је кинеска државна телевизија.

Си је, у телефонском разговору са Трампом, истакао да "Кина и САД имају заједнички интерес у реализацији денуклеаризације Корејског полуострва и одржавању мира и стабилност на том подручју", преноси АФП, позивајући се на кинеску телевизију Си-Си-Ти-Ви.

Како наводи АП, председник Кине је нагласио да севернокорејско нуклеарно питање изискује мирно решење и да САД, као "релевантна страна", треба да покажу уздржаност.

Према његовим речима, Кина је спремна да одржава комуникацију са САД на бази узајамног поштовања у изналажењу одговарајућег решења.

Оба лидера рекла су да се радују Трамповом државној посети Кини касније ове године.

"У овом тренутку, кинеско-амерички односи се добро развијају", рекао је Трамп, изразивши уверење да ти односи могу бити још бољи.

Како је пренела кинеска телевизија, Трамп је саговорнику рекао да у потпуности схвата улогу коју Кина има по питању севернокорејског нуклеарног питања.

Бела кућа је данас саопштила да су Трамп и Си у телефонском разговору "поновили обострану посвећеност денуклеаризацији Корејског полуострва", преноси Ројтерс.

Пекинг је претходно изразио забринутост поводом ескалирајућег "рата речима" између Вашингтона и Пјонгјанга, укључујући Трампово упозорење да ће Северна Кореја наићи на "огањ и гнев" ако и даље буде претила Сједињеним Америчким Државама.

Трамп је јуче још више заоштрио реторику, упозоривши Пјонгјанг да ће "истински зажалити" ако предузме било какву непријатељску акцију против САД, а претходно је путем Твитера поручио да је америчка војска "на готовс".

Кина је традиционално најближи савезник Пјонгјанга, али је прошлог викенда гласала за нове санкције у Савету безбедности УН против режима севернокорејског лидера Ким Џонг-уна, напомиње АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво