Меркелова: Не видим војно решење за сукоб са Северном Корејом

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је противник употребе било какве силе у решавању сукоба са Северном Корејом, а то је поручила након што је амерички председник Доналд Трамп упозорио Пјонгјанг да је војска САД "на готовс" уколико Северна Кореја "поступи неразумно".

"Не видим војно решење за овај сукоб, већ пре доследан рад какав смо видели у Савету безбедности УН", рекла је Меркелова новинарима.

Она је истакла да ће Немачка интензивно учествовати у опцијама које нису војне природе, преноси АФП.

"Али, вербалну ескалацију сматрам погрешним одговором", нагласила је Меркелова, у одговору на питање о Трамповим најновијим твитовима о Северној Кореји.

Немачка канцеларка је позвала на "веома блиску сарадњу" како би се ублажиле тензије у региону, "посебно сарадњу САД и Кине, али и Јужне Кореје и Јапана".

Немачка влада је раније ове недеље позвала и Вашингтон и нуклеарно наоружани режим у Пјонгјангу да покажу уздржаност након што су један другом упутили апокалиптичне претње, интензивирајући рат речима, подсећа француска агенција.

Берлин је изразио "највећу забринутост" због најновије ескалације и позвао међународну заједницу да у потпуности примени најновији пакет санкција против Северне Кореје који је усвојио Савет безбедности.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 12. авг 2017, 14:40)
anonymous [нерегистровани]

moja zamerka

Zameram nemackoj i evropi sto je amerika skroz upletena u evropu. Meni se takva Evropa ne dopada. Interesi amerike narocito kada je u pitanju monsando i GMO

(петак, 11. авг 2017, 22:43)
Milan Jarić [нерегистровани]

Merkelova je vrlo pametna žena !!!

I svi koji imaju uticaja na ovom tragičnom i pokvarenom svetu trebali bi da je poslušaju !
Nikada ni u dalekoj prošlosti, ratni sukobi nisu nikada nikome doneli ništa dobro, već samo velika razaranja i mnoštvo žrtava na sve strane

(петак, 11. авг 2017, 20:48)
anonymous [нерегистровани]

ratne trube

do rata mora doci sada ili posle to su nepomirljivi stavovi.