Становници Гуама уплашени због претњи нуклеарним нападом

И даље траје вербални рат Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Северна Кореја је објавила да је спремна да ракетама гађа море у непосредној близини америчке базе на пацифичком острву Гуам као доказ своје моћи. Амерички председник Доналд Трамп поручио им је да би требало да буду веома нервозни јер би могли рђаво да се проведу уколико се не упристоје. Јапан и Јужна Кореја су забринути, а оштре реакције долазе и из Европе.

Мало острво у Пацифику – Гуам, ових дана је у центру пажње. Најближе насељено место Гуаму је Микронезија, удаљена око 1.000 километара и то је америчо тло најближе Северној Кореји. Мештани Гуама јесу Америкаци по рођењу, али немају право гласа на изборима у САД. Његових 160.000 становника страхују да би могли да постану жртве сукоба Америке и Северне Кореје.

"Мени је, као оцу, цела ситуација забрињавајућа. Волео бих да до тога не дође, волео бих када би светске суперсиле нашле другачији начин да реше проблеме. Не треба да укључују места која не представљају претњу ни на који начин", забринут је један грађанин Гуама.

"Нисам претерано забринута због тога... Сматрам да би то била прилично глупа идеја, а сигурна сам да ће нас Сједињене Државе заштитити", сматра једна мештанка.

Страха има јер је амерички председник Доналд Трамп заоштрио реторику према Северној Кореји, рекавши да је његов коментар да ће се Пјонгјанг суочити "са ватром и бесом какве свет још није видео" ако поново буде запретио Вашингтону – можда био недовољно жесток.

"Ако Северна Кореја макар само и размишља о нападу на нас или наше савезнике, догодиће им се оно што нису ни замишљали. Северној Кореји би било боље да се прибере или ће бити у невољи у каквој је било мало држава", рекао је Трамп.

Северна Кореја је одбацила Трампово упозорење као "гомилу бесмислица", а званични Пјонгјанг је представио детаљне планове за ракетни удар на америчку пацифичку територију Гуам. Севернокорејска војска ће, на захтев лидера Ким Џонг Уна, до средине овог месеца израдити план напада на Гуам.

Изјаве око напада изазивају забринутост. Јапан и Јужна Кореја обећавају снажну реакцију. Јапанско министарство одбране ће повећати степен приправности.

"Предузећемо све неопходне мере", поручио је министар одбране Јапана Ицунори Онодера.

Портпарол јужнокорејског председника изјавио је да су телефоном разговарали јужнокорејски и амерички шефови националне безбедности.

"Две стране су поновиле да ће блиско и транспарентно сарађивати како би осигурали безбедност Јужне Кореје, Сједињених Држава и грађана обе државе", навео је Парк Су Хјун, портпарол кабинета председника.

Тензије између две државе повећане су после недавног извештаја америчких обавештајаца у којем се процењује да су у Пјонгјангу успели да произведу нуклеарну бојеву главу довољно малу да се смести у балистички пројектил за који може да досегне у све делове САД. Услед раста тензија између Америке и Северне Кореје, светске берзе и цена нафте нагло су пале.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи