Односи САД и Кубе, шта се десило у Хавани?

Куба и САД одвојено истражују шта или ко стоји иза мистериозног разболевања америчких дипломата у амбасади у Хавани. Да се нешто чудно дешава откривено је крајем прошле године, када су запослени пријавили необичне симптоме. Вашингтон је за инцидент окривио Хавану и протерао двојицу кубанских дипломата.

Две године су прошле од када у Хавани, након пет деценија прекида дипломатских односа, ради америчка амбасада. Али да се нешто необично дешава од краја 2016. године сазнало се тек сада.

Извештаји показују да су се америчке дипломате жалиле на чудне здравствене симптоме, укључујући губитак слуха. Иако нико није животно угрожен, неки су се због медицинских разлога вратили у Америку, али у Вашингтону не саопштавају број.

"Још немамо одговор на питање шта је узрок овог назовимо га инцидента. Амерички грађани који раде за нашу владу пријавили су низ симптома. То смо веома озбиљно схватили и истрага је у току. Безбедност наших грађана, где год се налазили, наш је приоритет", истиче Хедер Наверт, портпаролка Стејт департмента.

Стручњаци сматрају да су на губитак слуха могли да утичу тајно постављени звучни уређаји који емитују одређене фреквенције. Истрага треба да утврди и где су уређаји били постављени. И Куба је ангажовала тим експерата и спремна је да сарађује са Америком.

"Куба никада није дозволила, нити ће икада дозволити да се наша територија користи за било какву врсту акције против акредитованих дипломата или њихових породица", наводи се у саопштењу министарства спољних послова Кубе.

Америчка администрација је у мају наредила двојици кубанских дипломата да напусте Вашингтон. То је, кажу, прва мера док се чекају резултати истраге.

Амерички председник Доналд Трамп раније је најавио да ће поново вратити део рестрикција према Куби које је ублажио његов претходник Барак Обама, а односе се на трговину и путовања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи