Северна Кореја објавила план напада на Гуам

Пјонгјанг је објавио детаљан план о отварању ватре на подручја око америчког острва Гуам у Пацифику, што би био најпровокативнији потез Пјонгјанга до сада.

Севернокорејски званичници су упозорили да приводе крају оперативни план о лансирању четири балистичке ракете средњег домета "хвасонг 12" према Гуаму.

Ракете би биле лансиране преко територије Јапана у воде око Гуама, малог острва са 160.000 становника, на коме се налазе две велике америчке војне базе и 7.000 војника.

План који подразумева да балистичке ракете ударе у воду на 30 или 40 километара од Гуама биће следеће недеље представљен лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну, који ће донети одлуку о даљим корацима.

Јапан и Јужна Кореја су изразили забринутост и запретили оштрим реакцијама ако Северна Кореја буде лансирала ракете према Гуаму.

За сада није познато да ли би Пјонгјанг ризиковао лансирањем ракета тако близу америчке територије. Такав потез би готово сигурно приморао САД да пресретну ракете, што би могло да доведе до даље ескалације насиља, оцењује агенција АП.

Северна Кореја је у среду упозорила да би могла да испали ракете према америчком острву Гуам у Пацифику, док је председник САД Доналд Трамп обећао властима у Пјонгјангу да ће се суочити с "ватром и бесом".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво