Титула прве даме – улога коју Французи не желе да плате

На предлог Емануела Макрона да његова супруга, прва у француској политичкој историји понесе титулу прве даме, француска јавност реаговала је бурно. Са друге стране, у Сједињеним Америчким Државама избором председника, грађани бирају и да његова партнерка игра важну друштвену улогу. Међутим, то кошта, а Французи не би да плате.

Заједно су прошли изборни марш и прославили победу. Француски председник би за своју супругу и јавну функцију, а то је за више од 200.000 Француза недопустиво. Потписали су петицију против посебног статуса прве даме за Брижит Макрон.

"Нико не сме да буде изнад других зато што је супруга тог и тог. Председника су изабрали грађани, али то не значи да је његова жена испред свих других жена, то је неправедно", поручује покретач петиције Тијери-Пол Валет.

Макрон је функцију за супругу најавио још у кампањи. Али три месеца од када су се уселили у Јелисејску палату, младом председнику рејтинг вртоглаво пада.

"Он је најавио мере штедње за јесен, а исто тако најавио је и закон о морализацији јавног живота који забрањује посланицима да запошљавају рођаке и чланове породице као личне асистенте", објашњава Слободан Зечевић из Института за европске студије.

Измишљена функција супруге за високу плату, коштала је председничког кандидата Франсоа Фијона улоге фаворита на изборима. Мада, није да супруге француских председника нису имале важну друштвену улогу.

"Рецимо Бернадет Ширак је имала добротворну улогу, док је Карла Бруни супруга Саркозија имала више улогу репрезента француске модне индустрије у свету. Мислим да ово време није погодно за издвајање из буџета за прву даму", каже Зечевић.

Прва дама је у САД инстутуција, почев од Марте Вашингтон. Памти се Џеки Кенеди која је у Белу кућу унела посебан стил. Хилари Клинтон донела је амбиције. Сваку супругу америчког председника окружује посада од петнаестак људи.

"Данашња прва дама се пореди са претходном, Меланија Трамп са Мишел Обамом, при чему сви комплименити, наравно, иду на рачун Мишел Обаме која је својевремено као свој циљ одредила да смањи број прегојазне деце у Америци, па је у ту сврху имала и огледну башту у врту Беле куће", напомиње некадашњи дописник Политике из Вашингтона Милан Мишић. 

Ни Србија, као ни Француска, не познаје институцију прве даме. Мада је супруга бившег председника Драгица Николић промовисала улогу која би том опису требало да одговара. Кроз хуманитарну фондацију, па чак и страницу на сајту тадашњег шефа државе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво