ММФ: Сајбер напади угрожавају финансијску стабилност

Хакерски напади на предузећа из области финансијa представљају, према оцени Међународног монетарног фонда, опасност по финансијску стабилност у свету. Такви напади су у порасту и све су професионалнији, упозорава ММФ.

Финансијски систем зависан је од релативно малог броја техничких система, због чега напади хакера, који доводе до сметњи и застоја у системима, имају потенцијал да потресу читав финансијски систем света, наводи ММФ.

"Сајбер ризици су примери за систематске ризике. Све банке, од малих локалних, преко регионалних, до највећих америчких кућа, већ су били суочени са угрожавањем платног система", наводи ММФ.

Као пример ММФ наводи нападе на међународни систем за трансакције Swift, крађу преко интернета од 81 милиона долара од Централне банке Бангладеша кроз фалсификоване налоге за трансакцију, као и напади на трговински систем.

"Практично је свако угрожен неким сајбер ризиком", упозоравају експерти ММФ-a.

Економски аспекти ове претње постају све важнији и видљивији.

"Прави трошкови се могу видети тек након временског периода од пар година", указују из ММФ-а додајући да због тога не постоје прави подаци о направљеној штети.

Експерти ММФ-a критикују да стандари у управљању ризицима често нису на најновијем нивоу.

У време када ММФ упозорава на опасности сајбер напада на финансијске системе, Национална банка Аустрије упозорава грађане на покушај преваре који се врши уз коришћење њиховог имена.

Тренутно физичка лица позивају наводни запослени Националнe банкe Аустрије који прете затварањем рачуна, ако позвани не буде спреман да трансферише одређену своту.

"Национална банка Аустрије не може да предузима затварање жиро рачуна физичких лица. Ради се о класичној превари", наводи та банка. Такође указује да се тренутно са две лажне мејл адресе централне банке упућују електронска писма са штетним софтвером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво