Скандал са загађеним јајима тресе Европску унију

Брисел је потврдио алармантну вест – да су јаја из Холандије заражена инсектицидом "фипронил" – осим у Белгији и Немачкој, продавана у још четири земље, знатно више него што се мислило. Милиони јаја у земљама Уније повучена су из продаје. Здравствени стручњаци упозоравају да је "фипронил", у већој количини – токсичан за људе. Засебне истраге о неисправним намирницама отвориле су Белгија, Холандија и Немачка.

Још крајем јула холандски супермаркети масовно су са својих полица повукли хемијски загађена јаја, уз милионске губитке. У њима је пронађена висока концентрација "фипронила", инсектицида забрањеног за лечење животиња које служе за исхрану због штетних последица по људско здравље. Власти Белгије су још у јуну започеле истрагу, а афера је погодила и Немачку, која увози холандска јаја, па је стопирала њихову продају.

Нејасно је зашто је та земља чекала месец дана да Европској комисији то сигнализира.

"Белгија, а затим и Немачка су, путем европског система - упозориле друге земље да су загађена јаја можда извезена код њих. Сада је на Шведској, Швајцарској, Француској и Великој Британији да ураде провере", рекла је портпаролка Европске комисије Ана Каиса Итконен.

Реаговали су немачки званичници. "Мој желудац није истражни ауторитет, али ми инстинктивно говори да све морамо детаљно да испитамо. Дакле, читава Европа мора да се провери, шта год било у позадини овог скандала. Ситуација је углавном под контролом, али сада морамо да проверавамо и друге производе: пасте, мајонезе, све што садржи јаја", наводи Кристијан Шмит, министар пољопривреде Немачке.

Немачка, чији супермаркети увозе холандска и белгијска јаја – покренула је сопствену истрагу. Детаљно се проверавају пасте, мајонези...

"Контаминација милиона јаја је криминал. Наш кризни центар повезао се са Белгијом и Холандијом, па ће немачки грађани одмах бити обавештени", рекао је Шмит.

Како је дошло до загађења? Политико објашњава да су узгајивачи живине у Холандији затражили помоћ фирме "Чикфренд" – специјализоване за искорењивање паразита који напада живину. За те потребе предузеће је користило производ који садржи "фипронил" – органско једињење из ветеринарских препарата против бува, гриња и крпеља.

"'Фипронил' је отров који погађа нервни систем инсеката. Такође је јак и за људе: човек може да осети вртоглавицу, да повраћа, али је смртни исход веома редак и подразумева да сте конзумирали 'фипронил' у великим дозама, од око пола грама. А у једном јајету је садржано и до 100.000 пута мање", објашњава токсиколог у Бриселу Алфред Бернард.

Сада Шведска, Швајцарска, Француска и Велика Британија такође треба да ураде провере, а званичници тврде да се свим јајима може ући у траг. Светска здравствена организација оцењује да је "фипронил" у већој количини "умерено отрован" за људе, јер може да буде опасан за бубреге, јетру и тироидну жлезду.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи