УН: Наставити истрагу о Сирији упркос оставци Дел Понтеове

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да истражна комисија УН о ратним злочинима у Сирији треба да настави рад, упркос оставци тужитељке Карле дел Понте.

Дел Понтеова је јуче, незадовољна резултатима рада истражне комисије УН о Сирији, најавила оставку, рекавши да су у Сирији почињени гори злочини него на тлу бивше Југославије или Руанде.

Гутерес је изразио жаљење због оставке Карле дел Понте, али је истакао значај утврђивања одговорности за злочине против цивила током конфликта, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик новинарима.

"Он подржава континуирани рад комисије као важан и саставни део процеса утврђивања одговности", додао је он, преноси АФП.

Истражна комисија УН о Сирији саопштила је јуче да је Карла дел Понте у јуну обавестила колеге о својој одлуци да "у блиској будућности" напусти место члана те комисије.

"Наша је обавеза да истрајемо у раду у име неизмерног броја сиријских жртава најгорих кршења људских права и злочина познатих човечанству", поручила је комисија, пренео је Ројтерс.

Дел Понтеова је јуче навела да после пет година не може више да остане у комисији која "не чини апсолутно ништа".

"Фрустрирана сам, одлазим. Написала сам оставку и послаћу је наредних дана", рекла је у интервјуу за швајцарски лист Блик Дел Понтеова, бивша главна тужитељка Хашког трибунала.

"Нисмо имали никаквог успеха", оценила је Дел Понтеова.

Оптужила је чланове Савета безбедности да не желе да спроводе правду и додала да све док не буде успостављен Трибунал за злочине у Сирији сви извештаји су потпуно бескорисни.

Како је додала, "сада су сви у Сирији на страни зла".

"На почетку је било добрих и лоших. Опозиција је била на страни добра, а влада на страни зла", оценила је Дел Понтеова.

"А сада су сви у Сирији на страни зла. Асадов режим је починио страшне злочине против човечности и користио хемијско оружје, а опозицију чине екстремисти и терористи", оценила је она.

Тамо, како је навела, нема школа, ни институција. "И верујте ми: тако страшне злочине као у Сирији, нисам видела ни у Руанди, ни у бившој Југославији", рекла је Дел Понтеова.

Према њеним речима, то је скандал за међународну заједницу.

"Мислили смо да је међународна заједница нешто научила у Руанди. Али не, ништа нису научили", нагласила је она.

Швајцарска новинска агенција СДА је пренела да Дел Понтеова (70) напушта Истражну комисију УН о Сирији због, како је рекла, мањка политичке подршке Савета безбедности УН због чега је њен рад постао немогућ.

"Напуштам ову комисију која нема подршку политичке воље било које врсте", рекла је Дел Понтеова, истичући да је њена улога "само алиби".

"Немоћни смо, нема правде за Сирију", поручила је Дел Понтеова на панелу на маргинама Филмског фестивала у Локарну, пренео је Ројтерс.

Дел Понтеова се трочланој комисији о Сирији придружила у септембру 2012. године.

У Истражној комисији УН, која је успостављена у августу 2011. године, су и бразилски стручњак за људска права Пауло Сехо Пињеро и Карен Конинг Абу Зајд из САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво