Дел Понте: У Сирији тежи злочини него у Југославији

Незадовољна резултатима рада Истражне комисије УН о Сирији чији је члан, бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте је најавила оставку, рекавши да су у тој земљи почињени гори злочини него на тлу бивше Југославије или Руанде.

"Фрустрирана сам, одлазим. Написала сам оставку и послаћу је наредних дана", рекла је Карла дел Понте у интервјуу за швајцарски лист Блик.

Дел Понте је навела да после пет година не може више да остане у комисији која "не чини апсолутно ништа".

"Нисмо имали никаквог успеха", навела је бивша главна тужитељка Хашког трибунала.

Оптужила је чланове Савета безбедности да не желе да спроводу правду и додала да све док не буде успостављен Трибунал за злочине у Сирији сви извештаји су потпуно бескорисни.

Како је додала, "сви у Сирији су на страни зла".

"На почетку је било добрих и лоших. Опозиција је била на страни добра, а влада на страни зла. Сада су сви у Сирији на страни зла. Асадов режим је починио страшне злочине против човечности и користио хемијско оружје, а опозицију чине екстремисти и терористи", оценила је она.

У Сирији, како је навела, нема школа, ни институција.

"И верујте ми: тако страшне злочине као у Сирији, нисам видела ни у Руанди, ни у бившој Југославији", рекла је Карла дел Понте.

Према њеним речима, то је скандал за међународну заједницу.

"Мислили смо да је међународна заједница нешто научила у Руанди. Али не, ништа нису научили", нагласила је Дел Понте.

Швајцарска новинска агенција СДА је пренела да Дел Понте (70) напушта Истражну комисију УН о Сирији због, како је казала, мањка политичке подршке Савета безбедности УН због чега је њен рад постао немогућ.

"Напуштам ову комисију која нема подршку политичке воље било које врсте", указала је Дел Понте, истичући да је њена улога "само алиби".

"Немоћни смо, нема правде за Сирију", поручила је Дел Понте на панелу на маргинама Филмског фестивала у Локарну, пренео је Ројтерс.

Дел Понте се трочланој комисији о Сирији придружила у септембру 2012. године.

У Истражној комисији УН, која је успостављена у августу 2011. године, су и бразилски стручњак за људска права Пауло Сехо Пињеро и Карен Конинг АбуЗајд из САД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара