Јапан обележио годишњицу нуклеарног напада на Хирошиму

Премијер Јапана Шинзо Абе је, говорећи на церемонији обележавања 72. годишњице нуклеарног напада на Хирошиму, рекао да се Јапан залаже за свет без нуклеарног оружја на начин на који све земље могу да постигну сагласност о томе.

"Да бисмо дошли до света без нуклеарног оружја, потребно је учешће како земаља које имају нуклеарно оружје тако и земаља које га немају", рекао је Абе у мировном меморијалном парку Хирошима и додао да ће Јапан на том путу охрабрити и једне и друге.

Годишњица обележавања нуклеарног напада на Хирошиму обележена је месец дана након што је Јапан стао уз Велику Британију, Француску и Сједињене Америчке Државе у одбацивању Споразума Уједињених нација о забрани атомског наоружања, које критичари оцењују као игнорисање реалности у којој постоје безбедносне претње попут оне коју представља Северна Кореја, пренео је АФП.

У нуклеарном нападу на Хирошиму живот је изгубило 140.000 људи, док је у нападу на Нагасаку погинуло њих 74.000.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 06. авг 2017, 16:18)
anonymous [нерегистровани]

re komentar

sve je to tacno ali se mnogi ljudi odricu najmilijih zbog materijalnog interesa.

(недеља, 06. авг 2017, 14:21)
anonymous [нерегистровани]

Атомски мравци

Северна Кореја је проблем јер је до сада направила 5 нуклеарних проба. Са друге стране, ту су добри и омиљени миротворци у Америкама који су до 2009. године извели само нешто малчице више од 1100 проба. Ту су наравно урачунате и Хирошима и Нагасаки, то јест, "проба" на људима - али ето, шта да се ради. Ни баћушке не заостају баш много, можда стотинак мање. Него, морамо да мрзимо Северну Кореју јер су много зли.

(недеља, 06. авг 2017, 12:24)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Jedan od najtezih ratnih zlocina nad stanovnistvom Japana i nikome nista.I sada su te dve drzave saveznici,kakva ironija.

(недеља, 06. авг 2017, 10:59)
Милан Топлица [нерегистровани]

Саучешће јапанском народу

То није требало никад да се деси! Требало је да поучени тим искуством не дозволе Фукушима катастрофу. Питам се које су последице плутонијума из Фукушиме који се шири океаном. За Јапан су изузетно штетне, али се већ прикривају извештаји о радијацији на западној обали САД и Канаде! Стопа рака је 10 пута већа него у ЕУ због 1200 нуклеарних проба на сопственој територији! Зидови Лас Вегаса тресли су се од нук детонација из оближње пустиње, а народ и даље иде тамо у провод и да се венчава! Памет је ту одавно рекла збогом!

(недеља, 06. авг 2017, 10:57)
FORum LIvii [нерегистровани]

zlocin bez kazne

Ovaj ZLOCIN ne sme biti nikad zaboravljen.On je skolski primer genocida i najtezeg ratnog zlocina.Pocinioci nikada nisu privedeni pravdi.Zato je svet ovakav.Zlocini se ponavljaju a RAT je svakodnevnica sirom sveta.Najgore je to sto je moguc i novi Svetski rat sa atomskim oruzijem.To sve samo zato sto planeri i izvodjaci zlocina u Hirosimi i Nagasakiju, NISU procesuirani!Ratni zlocini NE zastarevaju!!!