Немирна Венецуела – заклетва у Скупштини, протести на улицама

У Венецуели је почела да ради новоизабрана Уставотворна скупштина - коју је успоставила влада да би проширила овлашћења левичарског председника Николаса Мадура. Тиме је продубљен јаз власти и опозиције, која има већину у Националној скупштини. У току је полицијска опсада канцеларије државног тужиоца, која је подржала вишемесечне антивладине протесте. Успостављање нове скупштине Венецуеле, Америка и друге земље сматрају нелегитимним.

Прва седница Уставотворне скупштине Венецуеле одржана је у истој Законодавној палати, седишту парламента - само у другој сали. Њених 545 посланика су савезници председника Николаса Мадура.

Ново законодавно тело Венецуеле добило је највећа овлашћења. Може да распусти Националну скупштину, а задатак му је и измена устава, у циљу успостављања мира у земљи после вишемесечних протеста, у којима је убијено 125 људи.

"Желимо да бранио и ојачамо правоснажност Устава. Сједињеним Државама поручујемо – не мешајте се у унутрашње ствари Венецуеле, јер се нећемо предати", рекла је Делси Родригес, председница Уставотворне скупштине Венецуеле. 

Реакција опозиције на Уставотворну скупштину су нови протести. Оптужују Мадура да је крађом гласова, приграбио највећу моћ у земљи. Мадуро оптужује Тужилаштво за лош рад. 

"Војска мора да се припреми за нетрадиционалне методе борбе с наоружаним групама. Да је државна тужитељка радила храбро, сви насилни демонстранти били би ухапшени и кажњени", каже Николас мадуро, председник Венецуеле.

Војска је блокирала канцеларију државног тужиоца, што се тумачи као почетак смене некада лојалне сараднице Мадура. 

"Народе Венецуеле, уз тебе сам. Суочен си са прогоном о којем је још Данте писао, а који је последица злоупотребе политичке моћи", каже Луиза Ортега Дијас, државни тужилац Венецуеле.

Све је дубљи јаз Каракаса са земљама континента. После санкција Америке, царинска унија МЕРКОСУР искључила је из чланства Венецуелу, једну од најзначајнијих произвођача нафте, суочену са катастрофалном економском ситуацијом, хиперинфлацијом, несташицама свих врста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара