Француски политичари више неће моћи да запошљавају супруге и децу

Парламент у Француској усвојио је Закон о моралности политичког живота, којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица, што је први већи законодавни подухват председника Емануела Макрона.

Закон забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају венчане или невенчане супружнике, родитеље и децу под претњом казне од три године затвора и 45.000 евра.

Макрон је обећао брзо усвајање тог закона након што је председничка кампања довела у питање подобност неких кандидата.

Посебно је био погођен кандидат деснице Франсоа Фијон, осумњичен да је својој супрузи и деци обезбедио фиктивне послове парламентарних сарадника.

Закон су подржала 383 посланика, троје је било против а 48 уздржано. Посланици владајуће већине су аплаудирали након гласања о закону.

Министарка правде Никол Белубе је честитала на "веома позитивном сигналу суграђанима". Комунистички посланик Пјер Даревил је прокоментарисао да је "слон родио миша".

Следеће среде ће се пред парламентом наћи још један закон о морализацији којим ће бити укинута додатна финансијска средства која су посланици до сада могли да усмеравају у заједнице и друштва по својој жељи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи