Јункер: Стабилност ЕУ је предуслов да Балкан не буде у рату

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да није за то да се земље Западног Балкана ускоро придруже Европској унији, али је истовремено упозорио да уколико буду лишене европске перспективе, "поново ћемо доживети оно што смо доживели деведесетих".

"У том погледу, стабилност састава Европске уније је предуслов да Балкан поново не буде у рату", поручио је Јункер.

Јункер је у интервјуу за Политико додао да се нада да амерички председник Доналд Трамп, који је тврдио да ће се ЕУ распасти, то разуме.

Према речима Јункера, уколико се ЕУ распадне на делове, "Западни Балкан би изгубио европску перспективу".

Иначе, Јункер је рекао да је ЕУ, упркос изазовима у које убраја и Трампа, али и Брегзит, у сасвим "доброј форми" и да је устању да реши све проблеме са којима се суочава.

"Заиста немамо на шта да се жалимо", рекао је Јункер, наводећи најновије подате који показују економски раст и пад незапослености, као и смањење буџетског дефицита земаља чланица.

Говорећи о Брегзиту, Јункер је рекао да разговори о изласку Британије из ЕУ неће бити само секирација, већ много више главобоља.

"Људи ће све више постајати свесни количине проблема на дневној бази, а да неће увек моћи да пронађу прави одговор на те проблеме", рекао је он.

Јункер, међутим, није присталица поништавања процеса Брегзита наводећи да је његова "радна хипотеза да ће доћи до Брегзита".

Кад је реч о проблемима ЕУ, подсетио је да је од ступања на дужност 2014. године научио да их решава.

"Да Европска комисија није осигурала да Грчка не буде протерана из Еврозоне 2015. равнотежа би била нарушена. У то време напорно сам се борио за стабилност Еврогрупе, нарочито за Грчку. Да то нисам урадио, Еврозона би се распала", објаснио је председник Европске комисије.

Јункер је ипак признао да се Европа суочава са проблемима, укључујући Пољску и Мађарску које одбијају да прихвате избеглице по договору о релокацији.

Критичнији је био према Варшави за коју је рекао да ће "после Брегзита бити усамљенија" него Будимпешта.

Када је реч о Турској, Јункер сматра да преговори са Анкаром о проширењу не треба да се обуставе, барем не на папиру.

"Турска је наш сусед, не можемо је једноставно пустити да склизне у заборав".

Ипак, додаје да је чињеница да се Турска скоро сваког минута удаљава од обавеза која је сама наметнула да би постала чланица ЕУ.

"Није ЕУ та која се прикључује Турској, већ се Турска прикључује Европској унији", навео је Јункер.

Јункер се у интервјуу нашалио кад је говорио о Трампу, поменувши својеврсну "дезорганизацију у Белој кући".

Упитан да прокоментарише недавна дешавања у Вашингтону, која су кулминирала отпуштањем Антонија Скарамучија са места директора комуникација Беле куће после само 10 дана, Јункер је рекао да је то "запањујуће".

"Ми смо боље организовани него Трампова администрација. То је зато што, ако има унутрашњих несугласица, оне се решавају у директном разговору, а не отпуштањем људи", рекао је Јункер приметивши да он нема разлога да да отказ било коме.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво